Dostupni linkovi

Omladinski forum u Novom Sadu: Nezaposlenost i ekonomske poteškoće


Učesnici Foruma
Učesnici Foruma

U Novom Sadu je počeo sedmi međunarodni Omladinski forum. Mladi iz više od 60 zemalja sveta ovih dana u Novom Sadu razgovaraju o budućnosti Evrope i o mogućoj saradnji među regionima. Na otvaranju sedmog Omladinskog foruma glavna tema je bila nezaposlenost i ekonomske poteškoće.

Direktor Centralno-evropske službe za prekogranične inicijative na Balkanu, Ervin Ereš kaže da mladima veliku šansu daju evropski fondovi, koji mogu otvoriti nova radna mesta i usporiti odliv mozgova iz regiona.

„Naš cilj je da ponudimo mladima znanje, da oni nauče kako se vode evropski projekti, da oni posle mogu sami pisati projekte i učestvovati u samoj realizaciji“, objašnjava Ereš.

Razvojni potencijal prekogranične saradnje je veliki, i neophodno je da se nađe zajednički jezik za rešavanje problema u ovom regionu, smatra pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju, Branislav Bugarski.

„Ovde smo da razgovaramo i da gradimo partnerstva. Problemi koji postoje mogu da se reše samo razgovorom a ne podizanjem žica“, aludirao je Bugarski na nedavno izgrađen zid na mađarsko-srpskoj granici.

Generalni sekretar Asocijacije evropskih graničnih regiona, Martin Đilermo Ramirez kaže da je što aktivnije učešće mladih u kreiranju javnih politika mogu unaprediti Evropu koja se danas suočava sa velikima izazovima.

„Prekogranična saradnja nije međunarodna saradnja, već komšijska. A cilj je da se razgovorom dođe do zajedničih rešenja problema sa kojima se suočavaju građani u regionima“, smatra on.

U okviru petodnevnog skupa organizatori su najavili i formiranje Mreže mladih lidera za prekograničnu saradnju.

XS
SM
MD
LG