Dostupni linkovi

SB UN bez dogovora oko osude nasilja u Siriji


Demonstranti drže plakate za vreme demonstracija u gradu Douma, 27. april 2011.
Demonstranti drže plakate za vreme demonstracija u gradu Douma, 27. april 2011.
Savet bezbednosti UN nije se složio oko predloženog saopštenja zemalja članica EU kojim bi se osudilo nasilno gušenje antivladinih demonstracija u Siriji.

Predlog Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Portugala naišao je na sednici održanoj u sredu uveče na protivljenje nekoliko članica ovog 15-članog tela UN, a Rusija je insistirala da dogadjaji u Siriji ne predstavljaju opasnost po međunarodni mir.

"Prava opasnost po regionalnu bezbednost mogla bi da nastane usled stranog mešanja u unutrašnju situaciju u Siriji, uključujući pokušaje da se nametnu gotova rešenja ili stane na neku od strana", rekao je ruski ambasador u UN Aleksandar Pankin.

Sirijski ambasador u UN Bašar Džafari istakao je da se vlada u Damasku protivi stranom mešanju u njena unutrašnja pitanja, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Kina i Indija su pozvale na politički dijalog i mirno razrešenje krize, ali nisu izričito osudile nasilje.

Vodeće evropske države pozvale su u sredu ambasadore Sirije u koordinisanom pokušaju da spreče predsednika Bašara al Asada da koristi silu protiv svog naroda, a Nemačka je najavila i mogućnost sankcija ako se sirijske vlasti ogluše o taj poziv.

EU: Sve su opcije na stolu

Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Italija i španija prenele su sirijskim ambasadorima akreditovanim u tim zemljama da osuđuju nasilje i da Asad mora da promeni taktiku, navelo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.

Nemačka vlada saopštila je da će odlučno podržati sankcije EU protiv sirijskog rukovodstva, a šef diplomatije Gido Vestervele (Guido Westerwelle) je precizirao da je moguće uvođenja embarga na oružje, zamrzavanje imovine sirijskih zvaničnika i zabrana putovanja.

Bašar Džafarija, sirijski ambasador u UN, govori na sastanku Saveta bezbednosti o situaciji u svojoj zemlji, Njujork, 27. april 2011.
"Ukoliko ne dođe do neodložne promene kursa sirijskog rukovodstva, međunarodna zajednica će morati da istupi sa konzekvencama - sankcije protiv Sirije će biti neizbežne"
, rekao je Vestervele.

SAD su pozvale komesarijat za ljudska prava UN da odobri nezavisnu istragu u Siriji i predložile pokretanje krivičnog postupka ako ta istraga pokaže da je bilo kršenja međunarodnog prava.

Savet za ljudska prava UN, sa sedištem u ženevi, saglasio se na zahtev SAD da u petak bude održana posebna sednica posvećena situaciji u Siriji.

"Potpuno je primereno da Savet za ljudska prava osudi samovoljno vladino nasilje protiv mirnih političkih demonstranata"
, ijzavila je američka ambasadorka u tom telu Ajlin čemberlejn Donahju (Eileen ćamberlain Donahoe).

U petak i odbor za politiku i bezbednost EU takođe planira da se sastane u Briselu zbog situacije u Siriji, i "sve su opcije na stolu", izjavio je Majkl Men (Mićael Mann), portparol šefice diplomatije Ketrin Ešton (Catherine Ashton).

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg (William Hague) ocenio je u sredu da za Asada nije kasno da prihvati demokratske reforme, iako se silom obračunava sa demonstrantima. Hejg je, međutim, rekao da Asad možda i nema dovoljnu moć da ostale članove "unutrašnjeg kruga vlasti" uveri u neophodnost promena.

"Jedna od teškoća u Siriji je što moć predsednika Asada zavisi od velikog kruga ljudi u njegovoj porodici i, naravno, drugih članova njegove vlade", rekao je Hejg.
XS
SM
MD
LG