Dostupni linkovi

Index terorizma: U 2015. manje žrtava nego prethodnih godina


Cvijeće za nastradale u terorističkom napadu u Ankari
Cvijeće za nastradale u terorističkom napadu u Ankari

Globalni index terorizma 2016.(GTI), koji je uradio Institut za ekonomiju i mir (IEP) pokazao je da je broj žrtava terorizma u 2015. opao za 10 posto. U terorističkim napadima u prošloj godini ubijeno je 29.376 ljudi, no to je ipak manje nego prethodnih godina.

Trend prvi put nakon četri godine pokazuje da se smanjuje, a ne povećava broj žrtava terorizma.

Terorizmom su u prošloj godini bili najpogođeniji Irak, Avganistan, Nigerija, Pakistan, Sirija i Jemenkoje ujedno zauzimaju i prvih šest mjesta na Globalnom indexu terorizma 2016. Prvih pet država bilježe i 72 posto ukupnog broja žrtva u 2015.

U državama najpogođenijim terorističkim napadima operišu četri najsmrtonosnije terorističke grupe na svijetu: Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), Boko Haram, Talibani i Al Kaida. IDIL je u 2015., od Boko Harama preuzeo ulogu najsmrtonosnije terorističke skupine koja je u 252 različita grada u svijetu odgovorna za smrt 6.141 žrtve.

Od država Balkana na listi od 130 država, BiH je na 62. mjestu po opasnosti od terorističkih napada, Kosovo na 70., Makedonija 78., Crna Gora 117., Srbija 121. i Hrvatska 126. mjestu. Prema ljestvici GTI, dok u BIH i na Kosovu postoji određeni rizik od terorizma, u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj rizik je minimalan.

Broj zemlja pak koje su u 2015., registrovale najveći broj žrtava terorističkih napada porastao je za 23, šest više u odnosu na prethodnih 17. A najgore pogođene zemlje terorizmom u prošloj godini u odnosu na prethodne su Turska, Francuska, Saudijska Arabija, Kuvajt i Tunis. Do blagog smanjenja žrtava u 2015., došlo je i u odnosu na prethodne godine najpogođenije zemlje terorizmom Nigeriju i Irak.

Godišnji izvještaj, koji je razvio IEP baziran je Globalnoj terorističkoj data bazi Nacionalnog konzorcijuma za studije o terorizmu i odgovore na terorizam (START), ali i na drugim izvorima koji obezbjeđuju najsveobuhvatnije resurse u globalnim terorističkim trendovima.

Međutim, u zemljama Organizacije za ekonomsku saradanju i razvoj (OECD) militantna grupa IDIL je sa svojom transnacionalnom taktikom u kombinaciji sa usamljenim napadačima inspirisanim tom grupom, povećala broj žrtva u 2015., za ogromnih 650 posto.

Naime, 21 od 36 zemlje članice OECD-a doživjele su najmanje jedan napad, a najveći broj žrtava zabilježen je u Turskoj i Francuskoj. Ove dvije zemlje zajedno sa Danskom, Njemačkom i Švedskom su imale najveći broj žrtava terorističkih napada u jednoj godini još od 2000.

Više od polovine od 577 ubijenih, bili su žrtve IDIL-a , čiji su napadi na Pariz, Ankaru i Brisel bili među najtragičnijim u istoriji tih zemlja.

Kada je riječ o zemljama OECD-a, izvještaj Globalnog indexa terorizma je pokazao da se socio-ekonomski faktori poput nezaposlenosti, nivoa kriminaliteta u društvima, dostupnosti oružja i nepovjerenja u izborni proces, statistički najznačajniji faktori u vezi sa terorizmom. U zemljama u razvoju, istorija sukoba, nivo korupcije i nejednakosti pojedinih društvenih grupa u najvećoj se mjeri dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

Uticaj terorizma na ekonomiju u 2015., dosegao je 89,6 milijardi dolara: Irak je država koja je imala najveće ekonomske gubitke zbog terorizma u prošloj godini, dostigavši 17 posto njenog bruto društvenog proizvoda (BDP).

XS
SM
MD
LG