Dostupni linkovi

Osnovan Pokret "Slobodni građani Srbije" Saše Jankovića


Saša Janković na osnivačkoj skupštini u Beogradu
Saša Janković na osnivačkoj skupštini u Beogradu

Pokret “Slobodni građani Srbije” za čijeg je predsednika izabran bivši Zaštitnik građana i drugoplasirani kandidat na predsedničkim izborima Saša Janković osnovan je u nedelju u Beogradu.

Pokret će vratiti osmeh na lica građana i građanki. Radićemo i uraditi uspešan posao. Okupili smo se zarad ozdravljena društva koje je duboko podoljeno. Imamo mnogobrojne ciljeve koje ćemo ispuniti zahvaljujući demokratičnosti koju smo i danas, ovde na osnivačkoj skupštini, pokazali", rekao je Saša Janković koji je jednoglasno izabran za predsednika pokreta.

Janković jednoglasno izabran za predsednika
Janković jednoglasno izabran za predsednika

Za članove Predsedništva pokreta “Slobodni građani i građanke Srbije” izabrani su NVO aktivistkinja Aida Ćorović, novinar Srđan Škoro, reditelj Goran Marković i akademik Dušan Teodorović.

"Ustav zavisi od svakog pojedinačno i od svih nas zajedno. Počastvovan sam što sam izabran za predsednika pokreta i verujem da ćemo vrlo brzo reći da je Srbija bolje mesto za život”, poručio je Janković.

Osnivačkoj skupštini prisustvovala su 62 osnivača pokreta, među kojima su i glumac Nikola Đuričko, muzičari Vlado Georgiev i Vasil Hadžimanov, advokat Božo Prelević i sociolog Ratko Božović.

Saša Janković je na predsedničkim izborima bio kandidat Grupe građana “Za Srbiju bez straha”. U prvom krugu glasanja u kom je pobedu odneo aktuelni premijer Aleksandar Vučić, osvojio je 16 odsto glasova izašlih birača. Rezultat koji je ostvario u tom trenutku, uz podršku Demokratske stranke, mu je doneo status vodeće opozicione snage u Srbiji.

U ovom trenutku u istraživanjima ga vidimo na nešto manje procenata nego što je imao na predsedničkim izborima: Srđan Bogosavljević
U ovom trenutku u istraživanjima ga vidimo na nešto manje procenata nego što je imao na predsedničkim izborima: Srđan Bogosavljević

“Ono što sad dolazi – to više nije zbrajanje rejtinga. Nego da se vidi kakvu politiku, sa kojim saradnicima i koalicionim partnerima će on moći da vodi taj pokret. Sada je teško proceniti da li će on ići dalje od onoga što je imao pre toga”, kaže za RSE Srđan Bogosavljević iz agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketing.

U ovom trenutku mi ga vidimo u istraživanjima na nešto manje procenata nego što je imao na predsedničkim izborima. Iz prostog razloga što se tu birači Demokratske stranke, opredeljuju za tu partiju, koji su mu u trenutku izbora bili važna podrška”, zaključuje Bogosavljević.

Svoj politički pokret Janković osniva u momentu u kom je opoziciona scena u Srbiji i dalje u fazi rekonstrukcije, primećuje politikolog Dušan Spasojević, što neizvesnim čini bilo kakve prognoze njegovog budućeg rejtinga.

“Trenutno ne postoje jasno profilisani igrači i jasna preraspodela glasova. To znači da on na narednim izborima može osvojiti i 25 procenata, ali se može i vratiti i na 5-6 odsto. Prosto je polje vrlo nekonsolidovano”, ukazuje Spasojević.

Krajnje je međutim izvesno područje u kome Janković namerava da dela, kaže Spasojević.

“Pokušava da rekonstituiše jedno polje koje je postojalo pre desetak godina i koje su pokrivale tadašnja Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije. U tom smislu nema neke nove ideje. Ima odličan kredibilitet iz pozicije Ombudsmana i želi da okupi ljude koje bi ponovo artikulisali ideje koje su bile važne 2008. godine. Obraća biračkom telu koje već postoji, ali je trenutno pasivno i raspodeljeno na neke stranke koje ga ne artikulišu u potpunosti. Na neki način pokušava da povrati ono što je postojalo”, smatra Spasojević.

Obraća biračkom telu koje već postoji, ali je trenutno pasivno i raspodeljeno na stranke koje ga ne artikulišu u potpunosti: Dušan Spasojević.
Obraća biračkom telu koje već postoji, ali je trenutno pasivno i raspodeljeno na stranke koje ga ne artikulišu u potpunosti: Dušan Spasojević.

Upitan kakve će promenti doneti osnivanje Jankovićevog pokreta Spasojević odgovara da je prva konkretna stvar što će se pojačati konkurencija u političkom životu Srbije – pogotovo u redovima opozicije.

“Tako da ga sada verovatno ni Demokratska stranka ili 'Dosta je bilo', pokret bivšeg ministra Saše Radulovića neće gledati onako blagonaklono tokom predsedničke predizborne kampanje. I to će zapravo biti njegov prvi izazov. Drugi je to što će morati da se konstituiše u ideološkom i programskom smislu i u smislu kadrova koji će ga zastupati. I to će ga naravno izložiti različitim oblicima kritike – kako sa strane vlasti, tako i opozicije”, zaključuje Spasojević.

Saša Janković je kredibilitet u delu javnosti, tokom desetogodišnjeg obavljanja funkcije Ombudsmana, stekao konstantnim upozorenjima na povrede ljudskih i građanskih prava koje je su činili kako pojedinci, tako i država. Najžešćim kritikama vlasti i tabliidnih medija bio je izložen nakon noćnog rušenja u Savamali, slučaju koji se više od godinu dana nije pomakao sa mrtve tačke, iako je još prošlog juna Aleksandar Vučić kao odgovorne označio najviše organe gradske vlasti Beograda.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG