Dostupni linkovi

Sarajevo: Studenti Filozofskog protiv diskriminacije i ušutkivanja


Protest na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 23. april 2012.
Protest na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, 23. april 2012.
Mirnim okupljanjem u holu Filozofskog fakulteta u Sarajevu, pedesetak studenata ukazalo je na nizak nivo slobode govora na tom Fakultetu, ali i na incident koji se nadavno dogodio u ovoj visokškolskoj ustanovi. Nedavno je na fakultetu organizovano dobrovoljno darivanje krvi, pri čemu su bibliotekarka Fakulteta i bolničar verbalno i fizički napali troje studenata zato što su ukazali na disriminatorsku stavku u formularu Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Simbolično, sa trakom preko usta, na kojoj piše “filozofski fakultet” i polusatnom šutnjom, grupa studenta Filozofskog fakulteta iskazala je svoje nezadovoljstvo zbog
incidenta koji se prošle sedmice dogodio u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Troje studenta je, tada, tokom organizovane akcije darivanja krvi reagovalo na, kako smatraju, diskriminatorsku stavku u formularu Zavoda za transfuzijsku medicinu. Stavka se, naime, odnosi na osobe drugačije seksualne orijentacije.

Zbog činjenice da su pokušali da skrenu pažnju na diskriminaciju, studenti su verbalno i fizički napadnuti. Na studenta Amara Numanovića fizički je, ni manje ni više, nasrnuo bolničar.
Amar Numanović
Amar Numanović

‘’Skrenuli smo pažnju na treću stavku formulara koja se odnosila na to da osobe koje imaju stalne ili povremene seksualne kontakte sa homoseksualcima ne smiju dati krv, što je po nama diskriminirajuća stavka i željeli smo je riješiti dijalogom’’, kaže on.

Studenticu Lamiju Topčegić, koja je tada javno izrekla svoju seksualnu orijentaciju, verbalno je napala bibliotekarka Filozofskog fakulteta. Nazivala je studente pogrdnim imenima, a cijeli slučaj prijavljen je policiji. Studenti su se okupili u ponedjeljak kako bi ukazali na ovaj problem, ali i na nizak stepen slobode govora na fakultetu. Studentica Odsjeka za književnost naroda BiH Semra Džaferović govori o strahu studenata da kažu šta misle.

‘’Okupili smo se zbog ušutkivanja studenata na Filozofskom fakultetu, mislim da se studenti boje pridružiti nam se, jer se boje određenih posljedica, boje se progovoriti, boje se da će biti sankcionisani’’, kazala je Džaferović.

Kazaz: "Fašizirano" društvo

Suvad Cibra, predsjednik Organizacije za prava studenta pri Filozofskom fakuletu u Sarajevu je rekao:

‘’Nadao sam se da će studenti na pravi način iskoristiti ovaj loši momenat koji se desio u četvrtak na fakultetu, te da će iz toga izrasti nešto bolje, međutim, studenti kao studenti, kao i svaki put, vrlo lako mogu djelovati kao masa, međutim kada se trebaju institucionalno rješavati konkretni problemi letargični su.’’

Podršku studentima u borbi za temeljna ljudska prava pružio je bh. pisac i profesor Filozofskog fakulteta Nenad Veličković.

‘’Nemam naljepnicu na ustima zato što ja inače govorim ovo što su i ovima mladi ljudi sad poželjeli na ovaj način da kažu. Ja mislim da je ovo zemlja u kojoj su po mnogim osnovama ljudska prava ugrožena i da su prava gej populacije samo jedan dio jednog mnogo većeg problema. Mislim da je Filozofski fakultet mjesto gdje se o ljudskim pravima treba govoriti", poručio je Veličković.

Zvanični stav dekanata o ovom incidentu, javnosti nije poznat. Međutim, jedan od prodekana Salih Fočo u telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa istakao je da je incident beznačajan, te je nakon insistiranja da odgovori na pitanje da li će bibliotekarki biti izrečena opomena ili sankcija, spustio slušalicu.


S druge strane, profesor ovog fakulteta Enver Kazaz uputio je studentima pismo podrške.

‘’Rekao bih da se na Filozofskom fakultetu dogodio skandal karakterističan za bosanskohercegovačko klerikalizirano, konzervativno, rigidno ideološko društvo. Začuđuje da Dekanat fakulteta i Uprava nisu reagirali na ovaj skandal, nisu osudili homofobni govor kao što začuđuje činjenica da je jedan uposlenik zavoda za transfuzijsku medicinu fizički napao studenta Filozofskog fakulteta. Sve to potvrđuje, zapravo, da je naše društvo kapilarno pod znacima navoda fašizirano, jer pod tim pojmom ja podrazumijevam svaki oblik agresivnog odnosa prema drugom i drugačijem, pogotovu prema marginalnom’’, kaže Kazaz.

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije u pismu upućenom portalu diskriminacija.ba negira da je došlo do incidenta. Tvrde da je sporni upitnik usaglašen sa preporukama Evropske komisije za transfuziju i provodi se u zemljama Evropske unije. Niko međutim, ne može ili ne želi da odgovori na pitanje da li tako sročen upitnik, treba i smije biti povod za verbalno i fizičko razračunavanje sa drugačijim.
XS
SM
MD
LG