Dostupni linkovi

Osuđeni za ratne zločine u BiH Mahmuljin i Padalović bez prava glasa na izborima


Ratni general Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenicima. Sarajevo, 28. april 2022. godine.
Ratni general Armije Bosne i Hercegovine Sakib Mahmuljin osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad zarobljenicima. Sarajevo, 28. april 2022. godine.

Sakib Mahmuljin i Zijad Padalović, koji su osuđeni za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, su izbrisani sa biračkog spiska, saopštila je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine koja je odluku donijela na sjednici u utorak, 9. aprila.

Mahmuljin (ratni general Armije BiH) je osuđen na osam godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Vozuće i Zavidovića u srednjoj Bosni i Hercegovini.

Padalović je osuđen na sedam i po godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Konjica 1993. godine.

Za Mahmuljinom je raspisana međunarodna potjernica, nakon što se u novembru 2022. godine nije odazvao na izdržavanje kazne zatvora, o čemu je Sud BiH obavijestio Centralnu izbornu komisiju.

Istovremeno, Kazneno-popravni zavod u Zenici obavijestio je CIK da Zijad Padalović u ovoj instituciji služi kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci, po presudi za ratni zločin.

Za šta je osuđen Mahmuljin?

Mahmuljin je pravosnažnom presudom osuđen, jer nije spriječio zločine pripadnika odreda "El mudžahid" 1995. godine nad zarobljenim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), civilima kao i pripadnicima sanitetskog osoblja.

Pripadnici tog odreda su u oktobru 1995. godine ubili oko 50 ratnih zarobljenika i civila srpske nacionalnosti u okolini Vozuće i Zavidovića, a djelovali su u okviru Trećeg korpusa, sa Sakibom Mahmuljinom kao direktno nadređenim.

Za zločine koje je počinio odred "El Mudžahidin" sudilo se i nekadašnjem glavnom komandantu Armije BiH Rasimu Deliću u Haškom tribunalu, ali je on oslobođen optužbi.

Za šta je osuđen Zijad Padalović?

Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio osuđujuću presudu Kantonalnog suda u Mostaru od 30. maja 2022. godine, kojom je Padalović osuđen za zločin protiv ratnih zarobljenika.

On je kao pripadnik Vojne policije 45. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine 14. septembra 1993. u Buturović Polju kod Konjica ispalio više hitaca u prostoriju u kojoj su bili zatvoreni ratni zarobljenici, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Ispaljeni projektili su pogodili trojicu zarobljenika, teško ranivši dvojicu od njih.

Ranjeni M. D. je od posljedica ranjavanja preminuo dan kasnije u bolnici u Zenici.

XS
SM
MD
LG