Dostupni linkovi

SAD odbacuju optužbe Rusije o slanju raketnih bacača u Siriju


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem otvorio pitanje ručnih raketnih bacača za Siriju
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem otvorio pitanje ručnih raketnih bacača za Siriju

SAD su saopštile da ne planiraju da obezbijede ručne raketne bacače za sirijske pobunjenike kako to tvrdi Rusija. Moskva je, naime, upozorila da bi takvo oružje moglo pasti u ruke islamskim militantima.

SAD i Rusija ponovo na visokom diplomatskom nivou razmijenili gledišta i optužbe o sitauciji u Siriji.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryem otvorio pitanje ručnih raketnih bacača za Siriju, nakon što je prethodno portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova u optužujućem tonu putem saopštenja kritikovala američku adminstraciju zbog zakona o odbrani koji je predsjednik Barack Obama potpisao 23. decembra.

Nakon razgovora Kerry-Lavrov, portparol State Departmenta Mark Toner je danas izjavio:

"Vidjeli smo ovo i ranije, ovakav jezik i ovakvu retoriku. Naša pozicija o ručnim raketnim bacačima MANPADS nije se promijenila. Bili bismo veoma zabriinuti ako bi takvo oružje stiglo u Siriju", rekao je Toner, govoreći o ručnim raketnim bacačima koje može nositi jedna osoba i ispaliti raketu koja može da obori avion. Predstavnik SAD je dodao:

"Moja poenta je sljedeća. Ovo nije nova optužba s njihove strane, a činjenica je da mi ne obezbjeđujemo ni raketne bacače za sirijsku opoziciju, niti bilo šta drugo."

Odreba Nacionalnog zakona o odbrani (National Defense Authorization Act) zabranjuje Ministarstvu odbrane SAD trošenje sredstava za ručne raketne bacače MANPADS za sirijske pobunjeničke grupe dok državni sekretar i ministar odbrane ne podnesu izvještaj Komitetu Kongresa u kojem bi obrazložili tu odluku. U izvještaju bi se morale navesti grupe koje će dobiti to oružje, koliko komada i koje vrste, a takođe su potrebne i obavještajne analize o toj eventulanoj grupi.

Nemoguće je da Obamina administracija ne shvata da će takvo oružje brzo završiti u rukama džihadista, ustvrdila je Marija Zaharaova: Bacači MANPADS
Nemoguće je da Obamina administracija ne shvata da će takvo oružje brzo završiti u rukama džihadista, ustvrdila je Marija Zaharaova: Bacači MANPADS

Rusija, pak, kaže da će ova odredba zakona izvjesno omogućiti da do ručnih raketnih lansera dođu ekstremisti.

"Nemoguće je da Obamina administracija ne shvata da će takvo oružje brzo završiti u rukama džihadista sa kojim samo prividno 'umjerena' opozicija već dugo djeluje kao jedno. Moguće je da oni čak računaju da će se to dogoditi", navela je portparolka Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharaova u izjavi koja je juče prethodila razgovoru Kerrya i Lavrova, dodajući da se "to ne može nazvati nikako drugačije već podržavanje terorista".

Zaharaova je ustvrdila da bi takva isporuka oružja predstavljala direktnu prijetnju ruskim vojnim avionima, vojnom personalu i diplomatskom osoblju u Siriji.

"Iz tih razloga mi na ovo gledamo kao na neprijateljski korak", navela je Zaharaova, dodajući "da su Amerikanci odbacili otvorenu saradnju sa nama u borbi protiv terorista".

Američki su zvaničnici, pak, optužili Rusiju zbog neupjeha da se pridržava ranije dogovorenog primirja u Siriji, navodeći da je većina ruskih vojnih operacija za metu imala umjerene pobunjenike umjesto ekstremista takozvane "Islamske države" protiv kojih se SAD sa koaliciinim snagama bore u Siriji.

Rusija pruža punu podršku snagama sirijskog predsjednika Bašara al Asada u skoro šet godina dugom građanskom ratu u Siriji u kojjem je ubijeno više od 250.000 ljudi od kada su izbili neredi nakon građanskih protesta 2011.

Vazdušna kampanja koju u Siriji vodi Rusija od kraja septembra 2015. pomogla je Asadu da izbjegne poraz i da povrati mnoge teritorije koje su bile pod kontolom pobunjenika, poput istočnog dijela sjevernog sirijskog grada Alepa u kojem je nekad živjelo više od dva miliona ljudi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG