Dostupni linkovi

Ruskim vetom okončan panel UN-a koji nadgleda sankcije Sjevernoj Koreji


Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un rukuju se tokom sastanka na kosmodromu Vostočni u dalekoistočnom Amurskom regionu, Rusija. 13. septembar 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un rukuju se tokom sastanka na kosmodromu Vostočni u dalekoistočnom Amurskom regionu, Rusija. 13. septembar 2023.

Rusija je krajem marta stavila veto na nastavak nadzora Ujedinjenih naroda (UN) nad sankcijama protiv Sjeverne Koreje zbog njenog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila, raspuštajući tijelo UN-a koje je 14 godina bilo odgovorno za pozorno praćenje nezakonitih aktivnosti Pjongjanga.

Ruska blokada rada ekspertske grupe naglašava produbljivanje veza Pjongjanga s Moskvom od početka ruske invazije na Ukrajinu kao i sve veći jaz između Rusije i Sjedinjenih Država i njenih zapadnih saveznika, pišu svjetski mediji.

Gašenje panela

Rusija je ugasila panel stručnjaka UN-a koji su godinama pratili sankcije Sjevernoj Koreji, istakao je BBC dodajući da je panel nedavno saopštio da ispituje izvještaje da je Rusija prekršila pravila kupovinom sjevernokorejskog oružja poput balističkih projektila za upotrebu u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti UN-a uvelo je niz sankcija Pjongjangu od 2006. zbog sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja. Ta ograničenja su i dalje na snazi, ali, kako naglašava britanski javni servis, ekspertska grupa osnovana za praćenje kršenja sankcija sada će biti raspuštena.

Na glasanju Vijeća sigurnosti 28. marta, Rusija je iskoristila pravo veta kao stalna članica da blokira nastavak rada panela, dok je 13 od ostalih 14 prisutnih država članica glasalo za nastavak rada grupe. Kina, najbliži saveznik Pjongjanga, bila je suzdržana.

SAD, Velika Britanija i Francuska su rekle Vijeću da je Rusija ušutkala panel jer je počeo da izvještava o ruskim kršenjima pravila, posebno o kupovini oružja od Sjeverne Koreje za ratišta u Ukrajini.

Vijeće sigurnosti je prvi put uvelo sankcije 2006. kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni test, a od tada je donijelo još 10 rezolucija kojim ih jača jer se nuklearna aktivnost Pjongjanga nastavila.

Međutim, režim Kim Džong Una uglavnom je ignorisao sankcije uprkos njihovom uticaju na ekonomiju Sjeverne Koreje. Sjevernokorejski lider ubrzano je nastavio s razvojem nuklearnog oružja dok je posljednjih godina slijedio agresivniju i opasniju vojnu strategiju.

Stručnjaci UN-a kažu da Sjeverna Koreja nastavlja kršiti sankcije povećanjem broja probnih lansiranja projektila i razvojem nuklearnog oružja, prenosi BBC dodajući da je režim ove godine lansirao špijunski satelit i to s tehnologijom za koju se vjeruje da je porijeklom iz Rusije.

Važne funkcije ekspertske grupe

Ovo je bio prvi put da je Rusija stavila veto na ono što je prethodno bilo rutinsko godišnje glasanje za produženje mandata panela stručnjaka koje je značilo jedinstveno globalno protivljenje sjevernokorejskom širenju programa nuklearnog oružja i kršenju međunarodnih sankcija, ukazuje Washington Post.

"S ovim vetom, Rusija je prešla u odmetničku državu, kada je riječ o neširenju nuklearnog naoružanja i provedbi normi za balističke projektile", rekao je za američki list bivši koordinator panela Hugh Griffiths, dodajući da je ovim potezom "svijetu rečeno da su sjevernokorejski nuklearni programi sada, nekako, u redu".

Od svog osnivanja 2009. godine, panel nezavisnih stručnjaka prati provođenje sankcija UN-a uvedenih Sjevernoj Koreji od 2006. i dvaput godišnje podnosi izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o učinkovitosti tih sankcija te pojedinosti o razvoju nedopuštenih aktivnosti Sjeverne Koreje. Mandat panela ističe 30. aprila.

Iako panel nema ovlasti za provođenje sankcija, služio je kao važno istražno tijelo i mjesto za prikupljanje informacija o aktivnostima Sjeverne Koreje koje su u suprotnosti s međunarodnim zabranama.

Griffiths je istaknuo da je jedna od važnih funkcija panela pružanje nezavisne procjene kompanija i pojedinaca koji su kršili finansijske sankcije Sjevernoj Koreji ili podržavali njene mreže širenja oružja. Te su informacije koristile banke i osiguravajuća društva za zamrzavanje imovine onih ljudi i kompanija za koje je potvrđeno da pomažu Sjevernoj Koreji u kršenju međunarodnih sankcija, rekao je.

Posljednjih godina Vijeće sigurnosti UN-a bilo je podijeljeno u pogledu provedbe sankcija Sjevernoj Koreji, napisao je vašingtonski list, dodajući da su Kina i Rusija doveli u pitanje učinkovitost zabrana Vijeća usmjerenih na obuzdavanje nuklearnih ambicija Pjongjanga.

Ruski ambasador pri UN-u, Vasily Nebenzya, kritikovao je rad panela, rekavši da se "sve više svodi na igranje na ruku zapadnim pristupima, ponovno plasiranje pristrasnih informacija i analiziranje novinskih naslova i fotografija loše kvalitete".

'Tmurna budućnost'

Ruski potez da efektivno raspusti panel eksperata koji nadgledaju dugogodišnje sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje ukazuje na "tmurnu budućnost" za provođenje sankcija, izjavila su za Reuters tri bivša člana komisije.

Nezavisni analitičari smatraju da veto ističe rijetku diplomatsku dividendu za Pjongjang i naglašava produbljivanje veza s Moskvom, koje su uključivale isporuke balističkih projektila i municije za upotrebu u ratu u Ukrajini, kao i moguće zalihe goriva za Sjevernu Koreju.

I Moskva i Pjongjang negirali su sporazume o oružju, ali su obećali da će produbiti vojne odnose, dok je šef ruske obavještajne agencije posjetio Sjevernu Koreju prošle sedmice kako bi obećao ujedinjeni front protiv "pokušaja povećanja pritiska vanjskih snaga".

Glasanje je bilo značajno i predstavlja veliku prekretnicu u međunarodnom režimu sankcija protiv Sjeverne Koreje, rekao je Aaron Arnold, bivši član komisije koji sada radi kao stručnjak za sankcije u britanskom Royal United Services Institute (RUSI).

"Glas Rusije, zajedno sa njenim očitim kršenjem sankcija kupovinom konvencionalnog naoružanja od Sjeverne Koreje, dugogodišnja istorija ignorisanja njihovih obaveza, i barem prešutna podrška Kine sugerišu da je budućnost za režim sankcija DNRK-u mračan", rekao je on, koristeći inicijale zvaničnog imena Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Završetak rada panela mogao bi dovesti do više trilateralne saradnje između Washingtona, Seula i Tokija, a više dokaza o kršenju sankcija moglo bi biti pušteno u javnost jer će ograničavajući uticaj Rusije i Kine na izvještaje nestati s panelom UN-a stručnjaka, rekao je Leif-Eric Easley, profesor na Univerzitetu Ewha u Seulu.

Pitanje upotrebe arsenala

Očigledno gašenje panela je još jedan dokaz kako je ono što je nekada bio globalni napor da se ograniči nuklearna proliferacija brzo erodirao u posljednje dvije godine, ocijenio je The New York Times napominjući da je Moskva svojevremeno pozdravljala detaljne izvještaje panela stručnjaka UN-a o kršenju sankcija i smatrala da je nuklearni program Pjongjanga prijetnja globalnoj sigurnosti.

"U većem dijelu posthladnoratovskog perioda, Sjedinjene Države, Rusija i Kina bile su partneri u suočavanju s izazovima širenja, posebno sa Sjevernom Korejom i Iranom. Oni su bili u potpunosti na američkoj i evropskoj strani tokom pregovora s Iranom, i pomogli su (po pitanju) Sjeverne Koreje tokom perioda 'vatre i bijesa' od 2016. do 2017. godine", rekao je Robert Einhorn, bivši službenik State Departmenta.

U to doba, Rusija, kao i Kina, redovno je glasala za sankcije protiv Sjeverne Koreje. Ali kao što je Einhorn primijetio, to jedinstvo je narušeno ponovnim pojavom konkurencije velikih sila, ističe The New York Times uz zaključak da je partnerstvo o obuzdavanju nuklearnih prijetnji, čak i iz Sjeverne Koreje, čija nuklearna postrojenja predstavljaju sigurnosni izazov i Kini i Rusiji, nestalo.

List navodi da niko nije sasvim siguran koliko su Sjevernokorejci proizveli nuklearnog oružja od prve nuklearne krize sa zemljom, 1994. godine, ili otkako je prvi put testirala nuklearno oružje u oktobru 2006. Stručnjaci vjeruju da arsenal sada ima oko 50 ili 60 komada nukleranog oružja, iako se procjene kreću od čak 40 do čak 100.

Međutim, najveća briga oko Sjevera nije veličina arsenala već njegove namjere, istakao je New York Times ukazujući na tvrdnje pojedinih stručnjaka za Sjevernu Koreju.

Roberta Carlin, bivši najviši obavještajni službenik koji je često bio uključen u pregovore o Sjevernoj Koreji, i Siegfried Hecker, bivši direktor američke Nacionalne laboratorije u Los Alamosu tvrdili su krajem prošle godine da je "situacija na Korejskom poluostrvu opasnija nego u bilo koje doba od početka juna 1950.", kada je izbio Korejski rat.

Nove izjave Sjeverne Koreje, kako su rekli, jasno stavljaju do znanja da je zemlja odustala od ideje ponovnog ujedinjenja i da se možda priprema za vojno rješenje podjele poluostrva te da je "opasnost već daleko izvan rutinskih upozorenja u Washingtonu, Seulu i Tokiju o provokacijama Pjongjanga".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG