Dostupni linkovi

Ukrajinski dronovi uništili radar u Rusiji, tvrde zvaničnici iz Kijeva


Radar "nebo-SVU" koji je navodno uništen u Rusiji (Ilustracija)
Radar "nebo-SVU" koji je navodno uništen u Rusiji (Ilustracija)

Dronovi koji pripadaju Službi sigurnosti Ukrajine (SBU) uništili su vojne radare u ruskoj regiji Bryansk, potvrdio je izvor iz ukrajinske službe, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Radare vrijedne 100 miliona dolara pogodilo je sedam dronova", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvor iz SBU koji je želio ostati anoniman, dodajući da ima potvrdu da taj ruski kompleks više nije u funkciji.

Nije precizirao kada se navodni napad dogodio, a informaciju nije bilo moguće neazvisno potvrditi. Rusija u posljednje vrijeme nije spominjala nijedan pokušaj ukrajinskog napada na Brjansk.

Radarski kompleks "Nebo-SVU" nadzirao je nebo, na području od oko 700 kilometara u Ukrajini, nudeći ruskim trupama bolju kontrolu tokom napada i podržavajući bombardere koji su gađali teritorij Ukrajine.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je 16. aprila da su ruske snage "spriječile pokušaj napada ukrajinske bespilotne letjelice", oborivši tri iznad regije Belgorod.

Suočena sa nedostatkom sistema protuzračne odbrane, oružja i municije, ukrajinska vojska sve više pribjegava napadima dronovima u ruskom teritoriju, ciljajući vojna postrojenja i kapacitete za preradu nafte.

XS
SM
MD
LG