Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da su zauzeli grad u Donjecku


Rusija već sedmicama gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine
Rusija već sedmicama gađa energetsku infrastrukturu Ukrajine

Ruske snage tvrde da su preuzele kontrolu nad gradom na istoku Ukrajine čiju su odbranu probili prije otprilike dvije sedmice, dok su ruske rakete ubile dvije osobe u drugom selu na istoku zemlje.

Još uvijek nema informacija iz Ukrajine o ruskim navodima o zauzimanju grada Ocheretyne. No, ukoliko bude potvrđeno, to bi bio posljednji u nizu neuspjeha ukrajinskih snaga na bojnom polju. Ukrajinska vojska se bori da obustavi rusku ofanzivu, dok se istovremeno suočava sa nedostatkom ljudstva i municije.

U svom dnevnom obraćanju rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojnici iz centralne komandne grupe preuzeli kontrolu nad gradom.

Ukrajinsku vojsku ohrabrila je prošlomjesečna odluka američkog Kongresa da pošalje 60 milijardi dolara oružja i opreme. Ali trebat će vremena da se oružje, granate i vozila počnu pojavljivati na bojnom polju. Novousvojeni zakon koji ima za cilj jačanje ukrajinskih trupa je takođe od ključnog značaja, ali će obuka novih vojnika trajati sedmicama, ako ne i mjesecima.

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija preko noći lansirala dvadesetak dronova, a svi osim jednog su oboreni, saopšteno je.

Dvije osobe su poginule tokom noći kada su ruske rakete pogodile kuću u selu Pokrovsk, oko 40 kilometara zapadno od Ocheretyne, prema riječima Vadima Filaškina, vojnog guvernera Donjecke oblasti koja je još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Višesedmično bombardovanje ukrajinske energetske infrastrukture izazvalo je štetu od više od milijardu dolara, rekao je ministar energetike, što je dovelo do nestanka struje u mnogim dijelovima Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG