Dostupni linkovi

Prva ruska pobeda nad homofobom


Natpis "Nije dozvoljeno pederima" zamenjen je natpisom "Nije dozvoljeno sodomistima"
Natpis "Nije dozvoljeno pederima" zamenjen je natpisom "Nije dozvoljeno sodomistima"

Autori: Carl Schreck i Mark Krutov (priredila Branka Mihajlović)

U Rusiji su aktivisti za ljudska prava objavili prvu pobedu nad homofobom. Reč je o ruskom multimilioneru koji je na svojim prodavnicama prehrambene robe stavljao natpise "Ne uslužujemo pedere". Vlast je posle mnogo žalbi građana i aktivista zatražila od vlasnika kontroverznog biznismena Germana Sterligova da ukloni te uvredljive natpise.

Inače, aktivisti za ljudska prava i zapadne vlade su više puta kritikovali ono što nazivaju eskalacijom diskriminacije seksualnih manjina u Rusiji od povratka predsednika Vladimira Putina u Kremlj 2012. godine.

Evropski sud za ljudska prava u junu je presudio da zakon iz 2013. godine kojim Putin zabranjuje "propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa" maloletnicima krši pravo na slobodno izražavanje, diskriminiše LGBT osobe i podržava homofobiju.

German Sterligov, zagonetni multimilioner, vlasnik lanca Bread And Salt (Hleb i so), napisao je na svom nalogu na ruskoj socijalnoj mreži ove sedmice da prodaje šest prodavnica u Moskvi zbog pritiska vlasti.

Post Sterligova na VKontakte
Post Sterligova na VKontakte

Moskovska gradska policija je u pismu 30. oktobra zatražila od Sterligova da ukloni natpis iz jedne od svojih prodavnica, dok su gradski tužioci u obaveštenju od 27. oktobra izjavili da istražuju da li je ta ista prodavnica kršila zakone koji štite decu od "štetnih" informacija.

Sterligov je saopštio da je kao ustupak vlastima promenio natpis. Umesto "Nije dozvoljeno pederima" u "Nije dozvoljeno sodomistima".

Sterligov, koji sebe predstavlja kao pobožnog ruskog pravoslavnog hrišćanina i branitelja tradicionalnih vrednosti, učinio je homofobiju centralnim ideološkim principom lanca prodavnica u kojima prodaje prirodnu hranu i druge proizvode ruskih seljaka.

Natpisi na prodavnicama su naljutili stanovnike u nekoliko ruskih gradova koji su tražili da se oni uklone, na šta su vlasti prethodno samo slegale ramenima. U avgustu je policija u gradu Permu u Uralu odbila da pokrene istragu o prodavnici "Hleba i soli", rekavši da su reči pomenute u natpisu - pederi i pederastija - naučni termini.

Sterligov sebe predstavlja kao pobožnog hrišćanina i branitelja tradicionalnih vrednosti
Sterligov sebe predstavlja kao pobožnog hrišćanina i branitelja tradicionalnih vrednosti

Frilenser iz Sankt Peterburga Vera Vrubel, koja predvodi akcije protiv tih natpisa, nazvala je pritisak vlasti Moskve na Sterligova "prvom pobedom nad homofobom".

"Sledeći su drugi gradovi u kojima je vređao pogrdnim natpisima", napisala je na Facebooku ove nedelje.

Vrubel je izjavila ruskoj redakciji Radio Slobodna Evropa da su ona i "stotine drugih ljudi širom Rusije" bombardovali vlasti u nekoliko gradova pritužbama i da se nada da će i drugi regioni upućivati pritužbe policiji i tužilaštvu u glavnom gradu."

Sterligova najava prodaje prodavnica u Moskvi, kažu Vera Vrubel i šef ruske lobi grupe malih preduzeća Aleksandr Kalinin, povezana je sa finansijskim stanjem firme koja prodaje tradicionalni ruski hleb i druge prehrambene artikle po vrhunskim cenama.

Sterligov je sa svoje strane rekao u svom saopštenju da će ubrzo prodati svoje prodavnice i da ta odluka nije poraz.

"Pobeda za sodomiju bila bi prisiljavati nas da pružimo uslugu gej muškarcima. Ti prljavi perverznjaci mogu nastaviti da sanjaju, ali mi to nećemo učiniti. Zato što smo hrišćani", napisao je Sterligov.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG