Dostupni linkovi

U Rusiji blokiran sajt Reportera bez granica


Reporteri bez granica osnovani su 1985. kako bi branili slobodu medija
Reporteri bez granica osnovani su 1985. kako bi branili slobodu medija

Ruska državna agencija za medijski nadzor Roskomnadzor rekla je 22. aprila da je "ograničila pristup" veb stranici grupe Reporteri bez granica (RSF), koja prati prava novinara širom svijeta.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, iz Roskomnadzora su rekli da su to učinili zbog RSF-ovog "širenja lažnih vijesti o specijalnoj vojnoj operaciji", izraza koji ruski zvaničnici koriste za opisivanje invazije Moskve na Ukrajinu koja je pokrenuta u februaru 2022.

Na veb stranici registra Roskomnadzora navodi se da je do blokade došlo na zahtjev "državnog tijela" čije ime nije navedeno.

Najčešći inicijator takvih blokada je Glavno tužilaštvo.

Masovno blokiranje veb stranica u Rusiji započelo je nakon invazije na Ukrajinu.

Od tada, Roskomnadzor zahtijeva da mediji objavljuju samo "podatke iz zvaničnih ruskih izvora" o ratu s Ukrajinom, zaprijetivši kaznama i blokadama.

Zahtijevaju i da mediji uklone informacije o ratu koje ruske vlasti smatraju "neistinitima".

Kao rezultat toga, u Rusiji su blokirane stotine hiljada internet stranica, naloga na društvenim mrežama Fejsbuk (Facebook), Instagram i X, kao i nezavisnih medija, uključujući Radio Slobodna Evropa.

Američka novinarka, pritvorena u Rusiji, prkosno tvrdi da će izaći na slobodu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Organizacija Reporteri bez granica, sa sjedištem u Parizu, osnovana je 1985. kako bi branila slobodu medija i pravo na slobodne i pouzdane informacije.

XS
SM
MD
LG