Dostupni linkovi

RS dobila novu vladu, očekivanja uzdržana


Narodna skupština RS tokom sjednice na kojoj bi trebalo da bude imenovana nova vlada ovog bh. entiteta, 12. mart 2013.
Narodna skupština RS tokom sjednice na kojoj bi trebalo da bude imenovana nova vlada ovog bh. entiteta, 12. mart 2013.
Narodna skupština Republike Srpske u utorak je glasovima poslanika vladajuće koalicije izabrala Željku Cvijanović za novu premijerku RS i potvrdila sastav kabineta koji je predložila.

U odnosu na prethodnu vladu Aleksandra Džombića došlo je do promjene šest ministara iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (policija, prosvjeta, zdravstvo, trgovina i turizam, ekonomski donosi i poljoprivreda).

U završnom obraćanju poslanicima Cvijanovićeva je naglasila da će njena vlada biti narodna vlada koja će voditi brigu o svim kategorijama građana, te da će se uhvatiti u koštac sa problemima koji pred njom stoje.

Iako je Cvijanović u ekspozeu pred poslanicima Skupštine najavila ekonomski rast, zapošljavanje i transparentnost u radu, opozicija, ali i većina ekonomista i analitičara smatra da nova Vlada Republike Srpske za to nema ni snage ni kapaciteta.

Sastav nove Vlade RS

Novu Vladu RS čine: ministar finansija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Radislav Jovičić, ministar pravde Gorana Zlatković, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, ministar rada Petar Đokić, ministar trgovine i turizma Maida Ibrišagić Hrstić, ministar industrije i energetike Željko Kovačević, ministar saobraćaja Nedeljko Čubrilović, ministar poljoprivrede Stevo Mirajanić, ministar urbanizama Sreberenka Golić, ministar prosvjete i kulture Goran Mutapdžija, ministar za izbjegla i raseljena lica Davor Čordaš, ministar zdravlja Slobodan Stanić, ministar nauke Jasmin Komić i ministar omladine i sporta Nada Tešanović.

Direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine Aleksa Milojević smatra da od vlade u RS ne treba očekivati da će raditi bolje nego prethodna.

„Ova nova vlada nema nikakvih najava šta će se preduzeti. Ja mislim da je naša kriza duboka sistemska kriza, a to znači da je potreban potpuno novi zaokret, novi pristup, stvarati vlastite investicije, a ne rasprodavati prirodna bogatstva drugima, i krenuti sa sasvim novih sistemskih osnova u razvoj. Vlada za to nema snagu“, ocjenjuje Milojević.

Situacija koju nova izvršna vlast u RS zatiče je izuzetno teška - više od 150.000 nezaposlenih, javna preduzeća i fondove u velikim dugovima i realnu privredu koja je na koljenima.

Sasvim je sigurno da im neće biti lako da zadovolje ni osnovna očekivanja javnosti, smatra profesor na ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac.

„Javnost je definitivno u takvom raspoloženju da će se od ove vlade očigledno očekivati neke krupne stvari, da ne kažem popularno 'krupni rezovi', kako u smislu finansija, odnosno finansijskog sektora, tako i u ovom realnom sektoru, u privredi, da ne kažem borba protiv kriminala i korupcije. Ja lično ne bih bio u njihovoj koži u smislu da imaju baš težak posao i težak zadatak pred sobom“, naglasio je Radivojac.

Ni građani Banjaluke ne vjeruju da će osvježena vlada donijeti neke velike promjene:

„Ništa se neće promijeniti dok je god ova Vlada. Ovo treba na izborima 2014. promijeniti.“
„Teško je očekivati bolje rezultate. S obzirom da privreda ne radi, većina radnika zaposlena je u potrošačkoj sferi. Prema tome, kamo sreće da bude.“
„Isti ljudi.“


Vlast kao privatni posjed

I opozicija u Republici Srpskoj takođe smatra da se sa imenovanjem nove vlade neće ništa promijeniti u ovom bh entitetu.
Željka Cvijanović tokom ekspozea
Željka Cvijanović tokom ekspozea

„Iste partije, ista skupštinska većina, isti koncept, isti pristup vršenju vlasti donijeće nam identičnu nesposobnost, identičnu korupciju, identične probleme koje smo imali do sada. To je ono što nas očigledno čeka i u narednom periodu sa novom vladom. Takođe, potvrdilo se u prethodnih petnaest dana da će prava vlast biti u palati predsjednika i da će i ova vlada praktično biti samo jedan instrument u rukama predsjednika Republike“, izjavio je funkcioner Partije demokratskog progresa Igor Crnadak.

Poslanik SDP-a u Narodnoj skupštini Slobodan Popović ističe:

„Tu postoji suštinski problem – priča nije u tome ko će biti mandatar niti ko će biti ministar, nego – može li se promijeniti koncept upravljanja Republikom Srpskom kao entitetom, kako političkom zajednicom, kao društvom, jer ovdje mi imamo problem konceptualne prirode da se institucionalna moć nalazi u rukama jednog čovjeka koji se zove predsjednik Republike Srpske.“

Opozicija je u pravu kada kaže da će vlada samo izvršavati naređenja jednog čovjeka, kaže Aleksa Milojević.

„On je na neki način čitavu Republiku Srpsku pretvorio u svoj privatni posjed. I vlada je njegov privatni posjed. Vlada nema nikakvu inicijativu, nikakvu samostalnost, tako da ćemo se vrlo brzo uvjeriti da ova vlada nije nikakva vlada inicijative, nego vlada, po meni, još gore situacije nego što je bila prethodna vlada“,
ocjenjuje Milojević.

Ivana Korajlić
iz Transparency Internationala BiH mišljenja je da je cijela priča oko nove izvršne vlasti u Republici Srpskoj u stvari jedna velika farsa koja ima za cilj da skrene pažnju javnosti sa ozbiljnih ekonomskih problema u kojima se nalazi ovaj bh. entitet.

„Cijela ova priča oko mijenjanja pojedinih ministara nije zato što se zaista nastoji nešto promijeniti u tim resorima, već čisto kako bi se preguralo do narednih izbora. I samoj ovoj vladi, kada pogledamo kada su sljedeći izbori, ne ostaje mnogo vremena nešto ni da promijeni, što će opet dati izgovor ukoliko se ništa ne promijeni da jednostavno za to nije bilo vremena“, kaže Korajlić.

Nova vlada Republike Srpske možda neće biti upamćena po velikim rezultatima, ali će sasvim sigurno biti prva vlada u ovom bh. entitetu kojoj je na čelu bila žena.
XS
SM
MD
LG