Dostupni linkovi

Roditelji i djece iz Zvornika stigli na protest pred OHR


Djeca i roditelji ispre OHR-a, 31. oktobar 2013. foto: Dženana Halimović
Djeca i roditelji ispre OHR-a, 31. oktobar 2013. foto: Dženana Halimović
Umjesto u školskom dvorištu poput svojih vršnjaka, graja djece iz Konjević Polja odzvanja sarajevskim Vilsonovim šetalištem. U četvrtak su im se pridružili vršnjaci iz Osnovne škole Kamenica kraj Zvornika, koji su sa 26 roditelja došli pred zgradu OHR-a u Sarajevu.

Djeca i dio roditelja vratiće se put Kamenice u petak popodne, a dio će ostati da se bori za svoja prava, i djecu koja već mjesec dana ne pohađaju nastavu, navodi Sead Selimović, član Savjeta roditelja područne Osnovne škole u Kamenici:

Djeca ispred OHR-a
Djeca ispred OHR-a
„Imamo grupu nacionalnih predmeta. Međutim, unazad mjesec dana menadžment škole otpustio je dvije učiteljice bošnjačke nacionalnosti i na njihovo mjesto doveo dva učitelja srpske nacionalnosti, ljude koji ne govore bosanski, koji ne mogu našoj djeci predavati grupu nacionalnih predmeta. Škola nema vodu, dio škole se urušava, ne koriste unutarnje WC-e, prevoz djece iz Kamenice do Drinjače je katastrofalno organizovan – naša djeca mijenjaju tri prevoza“, kaže Selimović.

Muhizin Omerović, roditelj iz Konjević Polja, kaže kako su u četvrtak potpisali saglasnost advokatu da ih zastupa u pravnoj borbi:

„Jasno ćemo dokazati ono što gospodin ministar prosvjete RS-a negira - da imamo pravo na ovo što tražimo. I ovdje pred Ustavnim sudom i pred Sudom u Strazburu dokazaćemo da se nad našom djecom u RS se vrši diskriminacija, ne samo nad djecom u Konjević Polju nego u većini škola gdje su bošnjačka djeca“, naglašava Omerović.

Roditelji iz Zvornika i Konjević Polja ne kriju ogorčenje i razočarenje političarima, koji se bave borbom za pravo izbora u strukture vlasti, dok svakodnevnu diskriminaciju, s kojom se suočavaju povratnici, ignorišu.
XS
SM
MD
LG