Dostupni linkovi

Napeta atmosfera zbog dolaska Cerića


Mustafa Cerić, reisul-ulema Islamske zajednice BiH, Foto: Midhat Poturović
Mustafa Cerić, reisul-ulema Islamske zajednice BiH, Foto: Midhat Poturović

Tutin je u ponedeljak bio blokirani grad. Škole nisu radile, a centrom grada defilovali su policajci spremni da intervenišu u slučaju sukoba, dok su policijske kontrole prolazili i svi oni koji su se uputili ka Tutinu. Takav je bio doček za reis ul ulemu Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafe Cerića.

Doputovao je u trodnevnu posetu Srbiji i to jednoj Islamskoj zajednici, onoj čiji je centar u Novom Pazaru. Ona druga, koja stoluje u Beogradu, dočekala ga je optužbama da deli muslimane u Srbiji. Cerić ih možda ne deli, ali sasvim sigurno njegova poseta koja je praćena tenzijama i upozorenjima da bi i krv mogla biti prolivena, ne utiče ni na njihovo izmirenje.

Rešeni da ne dozvole ponavaljanje sukoba koji su u Sandžaku zbog podele među muslimanskim vernicima postali redovna pojava, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Policijska uprava u Novom Pazaru zabranili su skup koji je u ime Cerićevog dolaska trebalo da se održi u Tutinu. Cerić se ipak uputio u ovo mesto gde je kordon razdvajao pristalice Islamske zajednice stacionirane u Sandžaku, od pristalica druge zajednice sa centralom u Beogradu. Sa lica mesta, pred Cerićev dolazak, novinarka dnevnog lista "Danas", Slađana Novosel, nam je javila:

"Trg u Tutinu je pun žandarmerije. Na prilazima se kontrolišu sva vozila."

Novi Pazar
Podsećamo, Islamska zajednica u Srbiji na čijem je čelu Mumer Zukorlić je deo Rijaseta u Bosni i Hercegovini. Rivalska Islamska zajednica Srbije nije deo tog Rijaseta nego je izabrala svog reisa Adema Zilkića. Pred Cerićev dolazak Zilkić mu je uputio pismo odvraćajući ga od namere da u tri dana poseti Tutin, Sjenicu, Novi Pazar, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj. Zilkić je naglasio da njegova poseta može imati "krvavi epilog". Da Zilkićevi strahovi nisu neosnovani uverili smo se u petak kada je nepoznata osoba u Sjenici zapucala po automobilu u kom je bio Mustafa Makić koji je visoko rangirani predstavnik zajednice koju predvodi Zilkić u Sandžaku. Makić je ranjen u nogu. Saopštenjem Zilkić je optužio drugu stranu za atentat, a odgovornost je svalio i na Cerićeva pleća. Iz nevladine organizacije "Urban in" Aida Ćorović kaže da je Zilkićeva reakcija, pogotovu upozorenje na mogućnost prolivanja krvi, bila neadekvatna, uprkos Makićevom ranjavanju:

"Da li smemo da 100 odsto tvrdimo da je to uradio neko od Zukorlićevih ljudi? Zukorlić nije glup čovek. On gleda da svoju vlast ovde dalje učvršćuje i kruna svega toga jeste dolazak reisa Cerića čiji dolazak nije provokacija – i papa ima pravo da dođe tamo gde ga pozivaju. Reis Cerić ima pravo da dođe ovde da obiđe svoje vernike."

Inače, ranjeni Makić izjavio je kako je ubeđen da je na njega pucano po nalogu glavnog muftije druge Islamske zajednice Muamera Zukorlića. Muftija srbijanski, koji podržava zajednicu sa centrom u Beogradu, Muhamed Jusufspahić upozorava:

"Treba ispitati ko je pucao na efendiju Makića. Zna se ko je šrafcigerom izbo ovog veroučitelja Fahrudina Muminovića u Novom Sadu."


Država je potpuno nelegalno registrovala obe frakcije Islamske verske zajednice, a u zakonu se spominje samo jedna jedinstvena.
Više nije potrebno ni podsećati da su se u pokušajima da uspostave kontrolu nad što više objekata i institucija pripadnici dve islamske zajednice više puta fizički sukobljavali, a u tim incidentima nekoliko osoba je ranjeno vatrenim oružjem. Zbog toga je Centar za civilno društvo upozorio da postoji "osnovana bojazan" da će posle niza sukoba doći do "najgorih mogućih posledica". Direktor ove nevladine organizacije, Vladimir Ilić, podvlači da bi država, to jest njeno Ministarstvo vera, moralo nepristrasno da arbitrira i pronađe izlaz iz ove komplikovane situacije:

"Država je potpuno nelegalno registrovala obe frakcije Islamske verske zajednice, a u zakonu se spominje samo jedna jedinstvena. Ona je registrovala obojicu lidera tih frakcija, dok je bila obavezna da odredi koji je od njih stvarni predstavnik naših muslimana. Posao države i jeste da arbitrira kada unutar neke grupe dođe do sukoba. Naravno, nepristrasno da arbitrira, a ne pristrasno, kao što je bio slučaj u Bugarskoj u vezi sa njihovom Islamskom zajednicom."


Dve zajednice koje deluju u Srbiji, jedna uz podršku vlasti u Beogradu, druga one u Sarajevu, teško da same mogu pronaći zajednički jezik. Muftija Jusufspahić, u izjavi za naš Radio, pak podseća da mu je Cerić nekada bio profesor, te da se njegova insistiranja na izgradnji posebne islamske zajednice nezavisne od one u BiH bazira i na lekcijama koje mu je u to vreme uputio:
U BiH, odnosno, tada u bivšoj Jugoslaviji, kazao mi je: 'pa nisam ja vaš reis, Bosna je sad nezavisna a vi živite u Srbiji'. Takvo je stanje i sada.

"Na početku, kada su izbijali sukobi u Bosni i Hercegovini, kada sam mu ukazao da imamo problem sa njegovim izjavama, kao vrhovnog poglavara Islamske zajednice. U BiH, odnosno, tada u bivšoj Jugoslaviji, kazao mi je: 'pa nisam ja vaš reis, Bosna je sad nezavisna a vi živite u Srbiji'. Takvo je stanje i sada."


Vratimo se u Tutin gde je Mustafa Cerić ispoštovao policijsku zabranu, odustao od govora na skupu u centru grada, i održao molitvu u centralnoj džamiji, o čemu je za agenciju Beta javila Amela Bajrović:

"Atmosfera u Tutinu je veoma napeta. Veliki broj pristalica dve Islamske zajednice stoji u grupama na suprotnim stranama gradskog trga, a između njih je jak kordon žandarmerije."


Cerićeva poseta očigledno će proticati uz konstantnu opasnost od incidenata. Naime, dva dana pre nego što će posetiti Prijepolje, u tom gradu su osvanuli letci u kojima se gost iz Sarajeva optužuje da je Sandžak "2001. podelio politički, 2006. administrativno, a 2007. verski", pa mu se poručuje, citat: "Bolje da si nas pomirio nego što nas deliš". Vladimir Ilić napominje da su se slične podele događale i u drugim državama Balkana, ali:

"Nigde nije bilo ovoliko već ranjenog sveta koliko ga ima kod nas u Srbiji, od Tutina i Sjenice do Novog Sada."
XS
SM
MD
LG