Dostupni linkovi

Proglašenje Mladića mrtvim neće obustaviti potragu


Posteri sa likom Ratka Mladić u Beogradu 2006.
Posteri sa likom Ratka Mladić u Beogradu 2006.
Porodica i advokati haškog begunca Ratka Mladića najavili su da će do kraja meseca podneti nadležnom sudu zahtev da se nekadašnji ratni komandant Vojske Republike Srpske optužen za najteže ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, proglasi mrtvim.

Advokat porodice Miloš Šaljić je za RSE rekao:

“Porodica je zbog stalnih proganjanja, pritisaka prinuđena na ovaj potez, a za to ima veoma jake razloge. On je još 1996. godine imao težak moždani udar i posle toga je imao i drugih problema zbog kojih je u više navrata lečen na VMA."


RSE:
Ali on je sve do 2003. godine viđan sasvim dobro izgledao i bio u sasvim dobroj kondiciji.

Šaljić: Jeste, ali je i u tom periodu bio pod stalnom kontrolom lekara.

RSE:
Da li porodica ima informaciju da nije živ?

Šaljić:
Porodica nema informaciju da nije živ, ali veruje da on nije živ. Godinama je u takvom uverenju zbog stanja njegovog zdravlja i zbog činjenice da ga niko nije video punih sedam godina.

Formalno, postoje uslovi da se pokrene takav postupak, a da li će se u tome uspeti, ne znam. Mislim da neće, zbog svega.
Prema Zakonu o vanparničnom postupku, potvrđuje beogradski advokat Slobodan Tomić koji nije umešan u slučaj Mladić, postoji zakonska osnova da porodica podnese zahtev sudu:

“Formalno, postoje uslovi da se pokrene takav postupak, a da li će se u tome uspeti, ne znam. Mislim da neće, zbog svega.”


Advokat Tomić kaže da, ako bi sud proglasio Mladića mrtvim, onda bi to imalo uticaja i na krivični postupak, pa u tome se možda krije pravi motiv porodice:

“Krivični postupak se obustavlja ako je lice umrlo ili ako se proglasi za umrlo pravosnažnom sudskom odlukom."


U Tužilaštvu bez komentara


Dušan Ignjatović, Foto: Vesna Anđić
Dušan Ignjatović
, predsednik Kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom Vlade Srbije kaže da, čak i ako bi ga sud proglasio mrtvim, to nema nikakve veze sa potragom za Mladićem, haškom obavezom Srbije:

“Što se tiče obaveze prema Haškom tribunalu i potrazi za beguncima, to neće promeniti ama baš ništa. Ono što može da se desi je da porodica reši neke imovinske probleme, ali što se tiče dalje potrage, mislim da je to besmisleno dovoditi jedno s drugim u vezu. U velikom interesu Srbije je da se razreši pitanje Ratka Mladića. A to će se razrešiti nepobitnim dokazom da je on mrtav ili njegovim lociranjem i hapšenjem a nikako proglašenjem lica koje je nestalo za umrlo.”

Šta očekuje porodica, ako bi sud proglasio Mladića mrtvim, pitali smo advokata Šaljića:

“Ona očekuje da prestanu njena stalna maltretiranja."

RSE: To će prestati kada se Mladić preda Hagu.

Šaljić: Kako da se preda čovek koji ne postoji?

RSE: To Vi kažete, to Vi znate?

Šaljić: A Vi mi dokažite ili bilo ko ko tvrdi da je živ, jer nema nikakvih dokaza za zadnjih sedam godina da ga je bilo ko video. I kako može neko da tvrdi da je živ.

RSE: Pa, dobro, on se krije, to se zna da se krije. Da je mrtav, zašto bi se to krilo. Onaj ko ga je sahranio i kod koga je umro, zašto bi krio da je Mladić mrtav. Objasnite mi to.

Šaljić: Da se ne bi neko na njegovom grobu iživljavao.

Čim je ova vest o namerama porodice Mladić objavljena, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom je izjavio, bez dvoumljenja - to je izrugivanje države, to porodica čini baš zato što zna da je Mladić živ. Slično komentarišu i drugi predstavnici vlasti sa namerom da pokažu da nemaju nikakve veze sa ovim najnovijim obrtom u slučaju Mladić.

U Tužilaštvu Haškog tribunala nisu hteli da komentarišu nešto što su, kako kažu, za sada samo pretpostavke.

Pročitajte i ovo:
Pretres Mladićeve kuće - presecanje finansijske pomoći
Zašto Mladić nije u Hagu?
Hapšenje više želja nego verovatnoća
Zaplenjeni Mladićevi dnevnici koristan dokaz za mnoga suđenja

Ko je odgovoran što Mladić nije uhapšen

XS
SM
MD
LG