Dostupni linkovi

Ukrajinski gradonačelnici u posjeti Mostaru


Ukrajinski gradonačelnici u posjeti Mostaru, 23. april 2024.
Ukrajinski gradonačelnici u posjeti Mostaru, 23. april 2024.

Obnavljanje porušene infrastrukture i održavanje onoga što nije uništeno ratnim razaranjima, razlog je zbog kojeg je 18 gradonačelnika iz Ukrajine stiglo u Mostar.

Grad na jugu Bosne i Hercegovine je tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka pretrpio velika razaranja.

Među njima i Stari most, simbol Mostara, jedan od najznačajnijih spomenika osmanske arhitekture na Balkanu, koji je sagrađen 1566. godine.

Ukrajinski gradonačelnici su u Mostar došli u okviru projekta "Covenant of Mayors East", a razgovarali su sa predstavnicima gradske uprave.

Zamjenik gradonačelnika Krivog Riga, industrijskog grada na jugoistoku Ukrajine, Jevgenij Kudod podsjetio je da se Ukrajina suočava s onim što je BiH prošla prije tri decenije, ali da vidi da je moguće oporaviti se.

"Zgrade su srušene i sada radimo na projektu da vidimo koliko ih možemo obnoviti, iako traju ratna dešavanja. Nisu samo stambeni objekti granatirani nego i škole i bolnice, fabrike i energetska infrastruktura. Grad je sada na samo pola energetskog snabdijevanja", rekao je Kudot.

Ukrajinski gradovi se bombarduju od februara 2022. godine kada je Rusija izvršila agresiju na ovu zemlju.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je primijetio sličnosti u uništavanju infrastrukture, ali i naporima da se ona obnovi.

"Prenijeli smo im svoja iskustva, iako je to sve velika improvizacija u ratnim uslovima, razgovarali smo o mogućnosti elektrifikacije, ugradnje solarnih panela kao alternative, zanimalo ih je i vodosnabdijevanje i kako smo se snalazili", poručio je Kordić.

Razgovarano je i o obnovi istorijskog naslijeđa koje je, kako su naveli mostarski domaćini, važno za očuvanje identiteta i napredak u izgradnji mira.

XS
SM
MD
LG