Dostupni linkovi

Raste nepovjerenje građana u izbore


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Dok crnogorska vlast i opozicija optužuju jedni druge za neuspjeh pregovora o uslovima za održavanje predstojećih parlamentarnih izbora , građani sve manje vjeruju u izbore.

Nepovjerenje dramatično raste a to je potvrdilo i posljednje istraživanje javnog mnjenja prema kojem dvije trećine građana smatraju da izbori nijesu pošteni i slobodni zbog, između ostalog kako su naveli - kupovine i krađe glasova kao i korupcije.

Čak 61 odsto građana smatra da izbori u Crnoj Gori nijesu fer i slobodni, dok 28 odsto smatra da su izbori slobodni.

To je pokazalo istraživanje koje je od 24. januara do 10. februara sprovela agencija DeFacto za potrebe Centra za demokratsku tranziciju.

Jedanaest odsto ispitanika kazalo je da ne zna, ili nije odgovorilo na pitanje u kojoj mjeri su saglasni sa tvrdnjom da su, generalno gledano, izbori u Crnoj Gori fer i slobodni.

Na pitanje zašto misle da izbori u Crnoj Gori nijesu fer i slobodni i koje su to, konkretno, nepravilnosti u izbornom procesu zbog kojih misle da izbori nisu fer i slobodni, 49 odsto građana odgovorilo je sa “kupovina glasova”, 40 odsto kazalo je da je glavni razlog krađa glasova, 31 odsto korupcija.

Kao ostale razloge građani navode ucjene, pritiske i zastrašivanje gubitkom radnog mjesta, zatim namještanje izbora, nepravilne biračke spiskove, a 20 odsto građana smatra da je ključni problem režim koji je dugo na vlasti.

Gotovo 40 posto ispitanika smatra da je Vlada najodgovornija što nepravilnosti nijesu spriječene ili otklonjene.

Ovakvi rezultati iz istraživanja su refleksija pojačane političke kampanje o vraćanju povjerenja u izborni proces, u nazad nekoliko mjeseci, kaže za RSE analitičar Miloš Bešić, dodajući da su građani reagovali i na to što su mediji naglašeno izvještavali o tom procesu:

„Tu je još jedan faktor koji se mora imati u vidu. Samom činjenicom da je DPS prihvatila kontrolu izbora negdje sugeriše da do sada ta kontrola nije provođena na najregularniji način. Ovakvi rezultati su refleksija političkog dešavanja o pitanju regularnosti izbornog procesa poslednjih meseci i mislim da je javnost reagovala na takvu medijsku praksu.“

Prema Bešiću istraživanje je ukazalo i na to da i dio glasača vladajuće DPS smatra da izbori nijesu fer i slobodni:

„Sasvim je jasno da makar jedan deo glasača DPSa ima to uverenje budući da je ovih 60 procenata mnogo više od 40 i nešto posto, koliko oni imaju u ukupnom biračkom telu. Znači da nema nikakve sumnje da je to što se dešavalo unazad nekoliko meseci uticalo na glasače DPS i nemojte zaboraviti da je sama DPS priznala da postoje problemi sa regularnošću izbornog procesa.“

Ako je suditi po našoj anketi, za većinu građana Podgorice najnoviji rezultati o porastu nepovjerenja u izbore su realni i očekivani:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
Direktan link

Inače, na isto pitanje u istraživanju koje je Ipsos uradio za potrebe CDT-a u februaru 2014. godine 47 odsto građana kazalo je da izbori nijesu fer i slobodni,dok je 48 odsto ispitanika tada kazalo da su izbori slobodni.

Za Dragana Koprivicu iz CDTa rezultati istraživanja još jedan su pokazatelj rapidnog pada povjerenja građana u izbore ali, kako ističe ne samo u izbore:

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da taj trend pada u izborni proces prati trend pada povjerenja u sve institucije u državnom sistemu Crne Gore. Ja ću vas podsjetiti da se po CEDEM-ovoj anketi iz novembra 2015. godine prvi put dogodilo da je došlo do pada povjerenja u sve institucije u Crnoj Gori. Izbori kao osnova demokratije moraju biti i osnova za povjerenje. U ovom slučaju su na žalost osnova za nepovjerenje i to se preliva na sve institucije.

Do novog pada povjerenja u izbore dolazi nekoliko dana nakon što su propali pregovori vlade i opozicije o vraćanju povjerenja u izborni proces i nakon afere Snimak, koja je u domaćoj i međunarodnoj javnosti prepoznata kao jedan od najupečatljivijih primjera kupovine glasova i zloupotrebe državnih resursa u izbornim kampanjama.

XS
SM
MD
LG