Dostupni linkovi

Rasmussen: Aktiviranje plana za članstvo zavisi od BiH


Glavni taknik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, februar 2012. godina
Glavni taknik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, februar 2012. godina
Aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP) zavisi od primjene dogovora o vojnoj imovini, izjavio je glavni glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Briselu.

BiH, čiji su politički lideri prošlog mjeseca postigli dogovor o prenosu vlasništva vojne imovine sa entiteta na državu, se nada da bi Alijansa mogla odobriti primjenu MAP-a na samitu u Čikagu u maju.

Članice Alijanse su dogovorile MAP prije dvije godine i odložili primjenu do dogovora o tada neriješenim pitanjima.

Rasmussen je na konferenciji za novinare rekao da "vremenski rok za primjenu Akcijskog plana ovisi o Bosni i Hercegovini".

"Zadovoljni smo što je postignut politički dogovor i donesen zakon o vojnoj imovini, no važno je da ono što je dogovoreno na političkoj razini, bude i primjenjeno," rekao je danski diplomata.

"Kada se to ispuni, članice Saveza su spremne aktivirati Akcijski plan za članstvo. Ponavljam, sve ovisi o Bosni. Mi smo plan odobrili i kada se dogovor realizira u cjelosti, plan će biti aktiviran," istaknuo je Rasmussen.

Bakir Izetbegović, koji će predvoditi delegaciju BiH na samitu NATO u maju, kazao je kako je službeno Sarajevo spremno ispuniti preostale obaveze, tim prije što je politički dogovor postignut zahvaljujući unutarnjim naporima.

"BiH će u roku od 60 dana ispuniti zahtjeve koji se pred nju postavljaju i s tim rezultatima idemo na samit u Čikagu. To su naše glavne poruke," istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.
XS
SM
MD
LG