Dostupni linkovi

Radnici Hidrogradnje na silu ušli u firmu, nastavljaju proteste


Oko 450 radnika Hidrogradnje u petak je ušlo u zgradu direkcije firme u Sarajevu. Nezadovoljni odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu koji je odbio žalbu Sindikata "Hidrogradnje" i štrajk proglasio nezakonitim, nastaviće proteste dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

Sekretarica Hidrogradnje Sabina Kukan za RSE je potvrdila da je napadnuta od grupe radnika, te da će protiv članova štrajkačkog odbora pokrenuti prijave. Prethodno je na lice mjesta došla je policija i to po pozivu direktora Peljte, a zbog premlaćivanja sekretarice firme.

Iako je ranije rečeno da su radnici Redžep Tufekčić i Miralem Terzo izuzeli pečate firme, oni tvrde da ih je odnijela Uprava na čelu sa direktorom Džemaludinom Peljtom koji je ranije podnio ostavku na ovu funkciju.

Radnici i članovi štrajkačnog odbora su ranije tražili izuzimanje pečata kako se tvrde ne bi koristili u kriminalne svrhe.

U MUP KS nisu mogli potvrditi da li se radi o premlaćivanju, dok radnici tvrde da to nije istina, te da je zbog verbalnog napada direktora radniku Nedžibu Faki pozlilo.

Kantonalni sud odlučio je da Sindikat Hidrogradnje tokom organizovanja i održavanja štrajka nije poštovao pravila samostalnih sindikata BiH niti odredbe Zakona o štrajku.

Radnici Hidrogradnje protekla dva dana bili su blokirali saobraćajnice u blizini Stupske petlje i u Hadžićima.
XS
SM
MD
LG