Dostupni linkovi

Prvi duvački kvintet kao poraz pesimizma u kulturi BiH


Članovi kvinteta "Per Sempre"
Članovi kvinteta "Per Sempre"
U Sarajevu je u ponedjeljak uvečer održan koncert novoosnovanog sarajevskog duvačkog kvinteta „Per Sempre“. Ovo je prvi profesionalni duvački kvintet u historiji bh. umjetničke muzike.

Flautista Sakib Lačević, oboistica Megan Robbins, klarinetista Vedran Tuce, fagotista Edin Hadžić i hornista Asim Gadžo, čine „Per Sempre“.

Tako je Bosna i Hercegovina postala bogatija za još jedan profesionalni muzički sastav, kaže za RSE idejni tvorac ansambla Sakib Lačević.

„Per Sempre je simboličan naziv - to je nešto za sva vremena. Moja najveća želja je da to i bude za sva vremena – jer Sarajevo kao grad nikad nije imalo tako nešto. Svi veliki kulturni centri u okruženju su imali ne po jedan nego već su se izmijenile generacije i genercije muzičara u tom radu, tako da je stvarno bio red da dođe vrijeme da i Sarajevo, koje je stvarno bogato dobrim muzičarima, pristojnom publikom koja je izuzetno željna ovakvih događaja, najzad ima tako nešto“, obasnio je Lačević.

Vedran Tuce, klarinetista kvinteta "Per Sempre"
Vedran Tuce, klarinetista kvinteta "Per Sempre"

Iako se u BiH dugo njeguje umjetnička muzika, sve do danas nisu bili stvoreni uslovi za osnivanje duvačkog kvinteta. Razlog - Bosna i Hercegovina oduvijek je bila deficitarna sa instrumentalistima, pogotovo duvačima.

Na sarajevskoj Muzičkoj akademiji prije dvije godine je osnovan odsjek za hornu, a od ove godine odsjeci za fagot i obou. Stvari su se počele micati sa nulte tačke, ističe klarinetista kvinteta Vedran Tuce.

„Ovo je jedan ogroman poraz pesimizmu koji vlada u kulturi na ovim prostorima. Kulturne institucije se zatvaraju ili su pred zatvaranjem, a mi imamo osnivanje nečega što nikad nije postojalo u Sarajevu. Imate i ekipu kompozitora koji pišu muziku koju je teško izvoditi bez sasatava za koji pišu. Organizavanjem jednog ovakvog sastava i njima pomažemo jer možemo izvoditi tako nešto. Ovo je vrlo mobilan sastav, što je jako bitno, ne tako skup. Per Sempre znači da bi mogli biti i obnovljivi, što je jako bitno. Mi ćemo praviti cikluse koncerata i za mlađe umjetnike, gdje će svirati i naši studenti - jer neki od nas predaju na Muzičkoj akademiji“, kaže Tuce.

Nećemo se ograničavati

Među muzičarima je i Amerikanka Megan Robbins, koja je u sklopu programa kulturne razmjene došla u BiH.

„U Sjedinjenim Državama nema toliko orkestara koji će vam platiti dovoljno da možete živjeti. Svake godine školu završi na hiljade muzičara. Možda su i zato kreirali ovaj program razmjene, koji omogućava izvrsnim američkim muzičarima da dođu ovdje i sviraju u profesionalnim sastavima, što u Americi ne bi imali priliku. Sarajevo mi se sviđa, a kolege su zaista sjajni muzičari. Uživam raditi s njima“, kazala je Robbins.
Megan Robbins, oboistica kvinteta "Per Sempre"
Megan Robbins, oboistica kvinteta "Per Sempre"

Formiranju prvog duvačkog kvinteta u Bosni i Hercegovini pomoglo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo obezbijedivši finansijska sredstva za debitantski koncert. Pošto nisu budžetski korisnici, za svako naredno muziciranje, trebaće samostalno tražiti podršku.

Programski gledano, duvački kvintet „Per Sempre“ neće se ograničavati na sviranje samo određenih kompozicija. U namjeri da pridobiju nove poklonike kamerne muzike, biće potrebno izvoditi i nešto popularnija djela, pojašnjava profesor klarineta Vedran Tuce.

„Mi se nećemo ograničavati, naravno, jer evo vidite i vrhunski solisti su počeli polako da koketiraju sa popularnom muzikom, sve u cilju privlačenja mladih ljudi. Obrazuje se publika vrlo jednostavno - dolaskom na koncerte“, kazao je on.

Izvođenje kamerne muzike podrazumijeva i odgovarajuću salu. Sarajevo trenutno nema niti kamernu salu, niti istinsku koncertnu dvoranu, kaže za RSE hornista novoosnovanog duvačkog kvinteta „Per Sempre“ Asim Gadžo.

„Mislim da smo mi jedini u regionu koji nemamo koncertnu dvoranu. Sarajevska filharmonija je nedavno bila u Italiji, u jednom malom mjestu Pordenone. Oni imaju takvu koncertnu dvoranu da bi im mogli pozavidjeti puno veći centri. To je puno manji grad od Sarajeva, ali su riješili to pitanje“, navodi Gadžo.

Iako aktuelna društveno-politička svakodnevnica ne ide u prilog institucijama kulture, koje njeguju sve osim nekomercijalnog izražaja, biti dobar muzičar u Bosni i Hercegovini je isplativ posao. Zanimljivo je da ih nema na biroima za zapošljavanje. Svoj primjer navodi fagotista „Per Sempre-a“ Edin Hadžić.

„Kome god u priči reknem šta radim ili čime se bavim, ljudi ne mogu da vjeruju da vraćam jedan stambeni kredit sa fagotom i klasičnom muzikom u Sarajevu. To je apstrakcija stroga“, kazao je Hadžić.

Nakon debitantskog koncerta u Sarajevu, duvački kvintet „Per Sempre“ trebao bi nastupiti u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Bilo bi dobro da „Per Sempre“ traje, kako i naziv kaže - za sva vremena.
XS
SM
MD
LG