Dostupni linkovi

Protest sindikata u Beogradu: 'Za demokratski i radnički restart'


Protest je organizovao sindikat "Nezavisnost", 1. maj 2024.
Protest je organizovao sindikat "Nezavisnost", 1. maj 2024.

Pod parolom "za demokratski i radnčki restart", sindikat "Nezavisnost" je 1. maja održao protestni skup u centru Beograda, povodom obeležavanja Međunarodnog praznika rada.

Skup je održan na trgu Slavija, kod spomenika Dimitriju Tucoviću, koji je jedan prvaka socijaldemokratije u Srbiji.

Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Čedanka Andrić navela je da je skup organizovan u čast radnicima koji su preminuli na svojim radnim mestima.

"Samo u prošloj godini njih 42 je poginulo na poslu, a više od 800 ljudi doživelo je teške povrede na radu", naglasila je Andrić.

"Niko za to krivično nije odgovarao", dodala je.

Slogan protesta u Beogradu je "Za demokratski i radnički restart", 1. maj 2024.
Slogan protesta u Beogradu je "Za demokratski i radnički restart", 1. maj 2024.

Andrić je rekla da se sindikat bori "za bezbedna i zdrava radna mesta".

"Borimo se za odgovornost poslodavca i primenu mera za bezbedan i zdrav rad. Borimo se na pravo za sindikalno organizovanje, primenu Zakona o radu i da budemo za stolom kad se budu donosili novi zakoni", dodala je ona.

Sindikalni skupovi održani su u još nekoliko gradova Srbije.

'Radnici u nemaštini'

Nevladina Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11 upozorila je da radnici u Srbiji Međunarodni praznik rada dočekuju u "izuzetno tržišno nestabilnoj i finansijski neodrživoj atmosferi, koja može da se opiše jednostavno kao - nemaština".

Prema njihovim navodima, u riziku od siromaštva je skoro svaki peti građanin, socijalni jaz je sve prisutniji i globalno i u Srbiji, a država, uprkos tome, "konstatno izbegava da se bavi tim problemom".

"Inicijativa A 11 zato danas, 1. maja, apeluje na državu da što pre otpočne rad na donošenju novog Zakona o radu koji bi odgovorio potrebama svih radnika. Trenutna klima u kojoj živimo ne garantuje ništa osim kršenja ekonomskih i socijalnih prava građana i građanki Srbije. Naglašavamo da su ovo naša svakodnevna prava i da naše dostojanstvo nije luksuz, već garantovano pravo", navodi se u saopštenju.

Na Međunarodni praznik rada, radnici i aktivisti širom sveta izašli su na ulice kako bi pozvali na veća radnička prava.

XS
SM
MD
LG