Dostupni linkovi

Priština: Desetine povređenih i privedenih na protestu zbog susreta Dačića i Tačija


Desetine uhapšenih u neredima u Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
Nakon nekoliko pokušaja policije da rastera stotinak aktivista opozicionog pokreta Samoopredeljenje, koji su protestovali u Prištini protiv dijaloga sa Srbijom, protest je završen u popodnevnim satima, pošto je policija demonstrantima na kraju dana dozvolila da se približe zgradi Vlade Kosova, što je i bio njihov cilj. Novi protesti zakazani za utorak.

To, kazao je lider pokreta Albin Kurti, predstavlja pobedu za ovaj pokret.

“Ovo je početak, ovo je naša prva nova bitka među mnogim do sada, bitka protiv političkog dijaloga sa Srbijom, protiv autonomije za sever, protiv podele Mitrovice, protiv Srbije i protiv onih koji trguju sa Srbijom”, izjavio je Kurti.

Kako saznaje RSE, 18 povređenih policajaca i 63 uhapšenih demonstranata bilans je protesta aktivista opozicionog pokreta Samoopredeljenje koji su ponedeljak od osam ujutru protestovali u Prištini, zbog sastanka kosovskog premijera Hashima Thacija sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem, održanog u petak u Briselu, i najavljenim političkim razgovorima. Prema podacima policije povređeno je i četvoro pripadnika pokreta Samoopredeljenje.

Kosovski analitičar Azem Vllasi u izjavi za RSE ističe da ovi događaji u Prištini ne mogu poremetiti tok dijaloga.

"Dijaloga sa Srbijom će biti, zato što zahtevaju međunarodni faktori i mi na Kosovu nemamo drugog izlaza nego da tim putem krenemo, ali će uticati pozitivno da se politička elita Kosova uozbilji - da oni koji ulaze u razgovore sa Srbijom budu bolje pripremljeni, da budu odgovorniji i da budu ozbiljniji. U tom smislu vidim moguće pozitivne efekte događaja, ali neće dovesti dovesti u pitanje razgovor i to što već nagoveštavaju u Briselu", ocenjuje Vllasi.

Kurti se i ranije tokom protesta obratio okupljenima i govorio protiv razgovora sa Srbijom.

“Mi danas protestujemo protiv političkog dijaloga o severu Kosova. Ovaj dijalog se danas zove normalizacija odnosa sa Srbijom. Srbija je abnormalna država sa kojom mi ne moramo da normalizujemo odnose. Srbija u svom Ustavu navodi da je Kosovo deo Srbije, ne priznaje nezavisnost, nije nam vratila tela 1.600 nestalih, nije zatražila izvinjenje za 12.000 ubijenih civila, za zlostavljanje blizu 20.000 žena, za 160.000 zapaljenih kuća, i za deportaciju skoro milion ljudi sa Kosova tokom 1998., 1999.“, kazao je Kurti.

Šef parlamentarne grupe samoopredeljenja, Visar Ymeri, izjavio je za RSE da je cilj ovog protesta bio da se svima stavi do znanja da je prisutno nezadovoljstvo oko održanog, kako je naveo, kriminalnog sastanka premijera Kosova i Srbije u Briselu.

“Ovim protestom smo želeli da blokiramo ulaz premijeru Hashimu Thaciju u zgradu Vlade i da mu dokažemo da ovo nije uobičajan radni dan, već je dan nakon veoma štetnog i rizičnog sastanka po Kosovo”, kazao je Ymeri.

Pokret Samoopredeljenje je saopštio da je poslanik Liburn Aliu među povređenima. Rečeno je da su on i ostali prebijeni od strane kosovske policije.

Demonstracije su nenajavljeno počele u ranim jutarnjim časovima ispred zgrade vlade Kosova, gde je i došlo do sukoba sa policijom.

Protest je održan u znak protivljenja sastanku kosovskog premijera Hashima Thaçija sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem održanom u petak i najavljenom dijalogu sa Srbijom.

Policija je ranije upotrebila suzavac kako bi razbila okupljenu grupu, koja je, inače, kako javljaju mediji, u pravcu zgrade vlade bacala čvrste predmete.

​Portparol policije, Baki Kelani, u izjavi za RSE kazao je da “i pored toga što se svi protesti prethodno moraju prijaviti Policiji Kosova, na osnovu Zakona o javnom okupljanju, Pokret Samoopredeljenje ni danas nije prijavio jedan takav protest Policiji Kosova”.

“Oni su krenuli na zgradu Vlade Republike Kosova, gađali su čvrstim predmetima i bojom u pravcu policije. Policija je bila primorana da interveniše, upotrebljavajući suzavac kako bi rasterala gužvu. Mogu potvrditi da je do sada pritvoreno 26 osoba”, kazao je Kelani.

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaçi susreli su se u petak u Briselu za istim stolom, sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, u pokušaju unapređenja dijaloga Beograda i Prištine.

Dijalog će biti nastavljen u novembru, a Dačić i Tači su se obavezali da rade zajedno.

FOTOGALERIJA: Protesti u Prištini
XS
SM
MD
LG