Dostupni linkovi

Protest u Novom Sadu zbog još jednog ubistva žene u Srbiji


Detalj sa protesta koji je grupa "Žene za promene" organizovala zbog još jednog slučaja ubistva žene u Srbiji, Novi Sad, 22. april 2024.
Detalj sa protesta koji je grupa "Žene za promene" organizovala zbog još jednog slučaja ubistva žene u Srbiji, Novi Sad, 22. april 2024.

Aktivistička grupa "Žene za promene" organizovala je 22. aprila u Novom Sadu protestnu akciju zbog novog slučaja ubistva žene koji se dogodio u Veliku ritu, naselju u predgrađu Novog Sada.

Aktivistkinje su na Trgu slobode postavile tri telefonska aparata, kako bi simbolično uputile poziv trima institucijama: policiji, tužilaštvu i Centru za socijalni rad. Oglasila se i sirena za opasnost.

Okupljeni su nosili parole na kojima je pisalo: "Femicid može biti sprečen", "Ni jedna mrtva više", "Za nasilje je uvek odgovoran nasilnik", "Nasilnike u zatvore, ne u medije", i "Femicid nije mega ekskluziva".

Povod za novu protestnu akciju bilo je sedmo ubistvo žene u Srbiji u ovoj godini. Prema pisanju medija, muškarac star 36 godina 20. aprila u Novom Sadu je osumnjičen da je nožem ubio 29-godišnju nevenčanu suprugu, a potom je pokušao samoubistvo.

"Ko je brinuo o njoj u tom kratkom periodu, od kada je ona napustila partnera do trenutka kada ju je on svirepo kaznio", upitala je na protestu aktivistkinja Magdalena Rašković.

"Žene za promene" takođe su poručile institucijama da se "usredsrede na spasavanje života" žena. Između ostalog, tako što će obezbediti procenu rizika od femicida u svakom slučaju prijavljenog porodičnog i partnerskog nasilja i pratiti izrečene mere zabrane prilaska.

Neki od transparenata na protestu u Novom Sadu 22. aprila organizovanom zbog ubistva žene 20. aprila u okolini tog grada.
Neki od transparenata na protestu u Novom Sadu 22. aprila organizovanom zbog ubistva žene 20. aprila u okolini tog grada.

Još jednom je zatraženo da femicid u Srbiji bude definisan kao posebno i najteže krivično delo.

"Naše kontinuirane protestne akcije su izraz našeg bola, besa i nepokolebljive odlučnosti da zahtevamo prepoznavanje nasilja u društvu, nasilja u porodici i svih oblika nasilja prema ženama kao najtežih oblika destrukcije, za čije suzbijanje se moraju usmeriti sve snage društva", saopštile su "Žene za promene".

Zakon u Srbiji ne prepoznaje femicid, rodno zasnovano ubistvo, kao krivično delo. Prema Krivičnom zakonu, kazne za ubistvo su od deset godina do doživotnog zatvora, ukoliko se delo kvalifikuje kao teško ubistvo.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku u Vladi AP Vojvodine i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije povodom poslednjeg ubistva žene.

Kancelarija Zaštitnika građana saopštila je 22. aprila da je od Pokrajinskog sekretarijata traženo da u roku od 15 dana obavi nadzor nad radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

To se, kako se navodi, posebno odnosi na eventualne ranije prijave za partnersko nasilje i mere koje su preduzete u cilju zaštite žrtve.

Od MUP-a je zatražen izveštaj o postupanju policijske uprave i saradnji sa Centrom za socijalni rad i tužilaštvom, kao i da li je postupanje policije bilo u skladu s obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Protest u Novom Sadu zbog femicida održan je i u martu povodom četvrtog ubistva žene u pokrajini Vojvodini od početka godine.

XS
SM
MD
LG