Dostupni linkovi

Prosvjed u Sarajevu: Ne želimo zatvarati vrata EU


Narodna stranka Radom za boljitak organizirala je u nedjelju protestno okupljanje ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu. Danas ističe rok od 90 dana koji je ova stranka dala parlamentarnim strankama u BiH za provedbu presude u slučaju "Sejdić-Finci".

Obzirom na to da zahtjev nije ispunjen, organiziran je protest i nastavljeno potpisivanje peticije za provedbu ove presude.

Predsjednik stranke Mladen Ivanković-Lijanović kazao je da je zabrinut jer građani BiH nisu svjesni što znači neprovođenje presude “Sejdić-Finci”:

“Europski zvaničnici su nam jasno kazali da zatvaraju vrata BiH. Mi u Narodnoj stranici radom za boljitak smo svjesni što to znači i ne želimo zatvarati vrata EU. Mi jesmo u Europi i želimo biti ravnopravna članica EU. Dakle, gospodo aktualna šestorko: SDP, dva HDZ-a, SNSD,SDS i SBB imate vlast u svojim rukama, držite sudbinu ovog naroda, završite posao za koji ste debelo plaćeni i odgovorni”, kazao je Ivanković-Lijanović.

Bojan Bošanjak, predsjednik mladih Narodne stranke radom za boljitak, istako je da sve ovo postaje jedna tragikomična situacija jer se toliko priča o nečemu što se mora provesti:

“Mi se danas već po drugi put okupljamo i među rijetkima javno šaljemo poruku građanima da je vrijeme da se krene ozbiljnijim koracima. Time bi smo natjerali vladajuće elite da krenu u ispunjavanju određenih obaveza da građanima donesu bolja prava i bolji standard. Neusvajanjem međunarodnih obaveza koje su nametnute BiH, gubumo pravo na raznorazne fondove, gubimo pravo na financijska sredstava koja su nepohodna za razvioj ove države”, dodao je Bošnjak.

Iz ove stranke su upozorili da BiH svakim danom sve više postaje zemlja trećeg svijeta zahvaljujući vladajućoj političkoj eliti koja nije pronašla kompromis i svim građanima BiH osigurala osnovna egzistencijalna i ljudska prava.
XS
SM
MD
LG