Dostupni linkovi

Australija: Pronađeni dijelovi megakontinenta Gondwana


Indijski okean
Indijski okean
Australijski naučnici prijavili su da su pronašli potopoljene dijelove megakontinenta Gondwana u Indijskom okeanu. Ti dijelovi mogu ponuditi odgovore na pitanje kako je planeta Zemlja stvorena.

Dva dijela su pronađena u međunarodnim vodama 1.600 kilometara zapadno od Australije. Sadržavali su fosile organizama koji su obitavali u plitkim vodama što znači da su dijelovi nekad bili iznad nivoa vode.

U početku se vjerovalo da su ovi ostaci stvoreni od podvodne vulkanske aktivnosti, međutim geolozi sa Univerziteta u Sidneju su dokazali da su ovo ostaci kopna.

"Imamo teoriju o tome gdje su se nalazili kontinenti, ali nismo još sigurni. Istočni dio Indijskog okeana je najneistraženiji dio Planete u smislu tektonskih istraživanja", rekla je voditeljica istraživačkog tima geofizičarka Jo Whittaker.

Whittaker je dodala da su prvo bili zainteresovani za tektonske ploče koje su bile u suprotnom pravcu od onih na kojim su kasnije našli tragove megakontinenta. Njen tim i ona vjeruju da se Gondwana raspala na današnju Australiju, Antarktik i Indiju prije 80 do 130 miliona godina.

Također, Whittaker je dodala da je ovo nevjerovatno i da se ovakvo otkriće ne dešava često, jer možemo promijeniti način na koji smo razmišljali.

Ovo otkriće pomoći će rasvijetliti nastanak nekih od sadašnjih najvećih zemljinih ploča. Uzorci će biti upoređeni sa uzorcima zemlje na obali zapadne Australije, kako bi se odredilo gdje je tačno nastao rascjep.
XS
SM
MD
LG