Dostupni linkovi

BiH najverovatnije dobija zeleno svetlo EU za otvaranje pregovora


Zastave Bosne i Hercegovine i Evropske unije pred samit EU u Briselu, 23. juni 2022.
Zastave Bosne i Hercegovine i Evropske unije pred samit EU u Briselu, 23. juni 2022.

Lideri država ili vlada Evropske unije (EU) će odlučiti da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

O tome su se usaglasile države članice i ta formulacija je već uvrštena u nacrtu teksta zaključaka koji će lideri usvojiti tokom samita.

“Nadovezujući se na preporuku (Evropske) Komisije od 12. marta 2024. godine, Evropski savet odlučuje da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Evropski savet poziva na usvajanje pregovaračkog okvira kada se preduzmu relevantni koraci navedeni u preporuci Komisije od 12. oktobra 2022", stoji u najnovijem nacrtu zaključaka čiji je tekst usaglašen 19. marta.

RSE ima uvid u najnoviji nacrt zaključaka koji trebaju usvojiti lideri država članica.

Šefovi država i vlada EU će se sastati 21. i 22. marta u Briselu gde će se tokom redovnog samita odlučivati i o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Evropska komisija je 12. marta preporučila da se odobri početak pregovora o članstvu sa BiH.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora se donosi na najvišem političkom nivou, odnosno na nivou lidera EU.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

U decembru 2023. godine, lideri EU su izrazili spremnost da otvore pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izveštaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

Usvajanje okvira je neophodno za početak pristupnih pregovora sa državom kandidatom.

Evropski savet je najviši nivo EU, nivo šefova država ili vlada zemalja članica, dok je Savet EU nivo ministara i drugih nivoa. Dakle, nakon odluke koja se očekuje u četvrtak sa najvišeg nivoa, rad u Savetu će se nastaviti prije nego što počnu pregovori o članstvu sa Bosnom i Hercegovinom.

XS
SM
MD
LG