Dostupni linkovi

Posjeta Klinton i Ešton potvrđuje zajednički stav o BiH


Hillary Clinton i Catherine Ashton sa članovima Presjedništva BiH, 30. oktobar 2012.
Hillary Clinton i Catherine Ashton sa članovima Presjedništva BiH, 30. oktobar 2012.
Američka državna sekretarka Hilari Klinton, posjetom regionu pred kraj mandata zajedno sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Katrin Ešton, potvrdila je posvećenost Sjedinjenih Država rješavanje pitanja u BiH i na području jugoistoka Evrope.

Klinton je već ranije rekla da će napustiti funkciju čak iako Barak Obama ostane predsjednik još četiri godine i analitičari u BiH ne vjeruju da njena posjeta ima veze sa američkim predsjedničkim izborima.

Mada neće biti u centru vanjske politike SAD, jugoistočna Evropa ostaće predmet interesovanja američke administracije, rekla je Klintonova u Sarajevu.

„Američki birači sasvim izvjesno većina njih ne zna ni gdje je Bosna, a kamoli da je to neka referenca Obamine administracije. S druge strane, to vjerovatno ima veze sa bilansom State department- a, u smislu protokolarnog značaja, odnosno da se državna tajnica trudila da zatvori sva otvorena pitanja“, kaže vanjskopolitički komentator Mufid Memija.

Znakovito je da su u posjetu regiji zajedno došle ona i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Poručile su zajednički, da makar kada je o BiH riječ, SAD i EU govore jednim glasom.

„Shvatio sam to kao naglašavanje zajedničkog pristupa SAD i EU u odnosu na Zapadni Balkan. Odnosno da će u budućnosti Amerika biti potpora EU u nastojanjima da integriše zemlje regije“, kaže Memija.

I analitičar Esad Bajtal vjeruje da zajednička posjeta jasno pokazuje kompatibilnost američke i evropske politike prema regiji.

„Uvijek su ti odnosi bili nešto različiti, mi smo to naročito osjetili devedesetih godina, kada se američki i evropski koncept odnosa prema BiH drastično razlikovao. Ova posjeta spada u napor te vrste – poravnati te odnose, naći tu unutanju ravnotežu američkih i evropskih odnosa i učiniti je efikasnom na ovom prostoru“, objašnjava Bajtal.

Koketiranje

Neki drugi analitičari vjeruju da se zajednička posjeta Klintonove i Eštonove može tumačiti i kao odmicanje Amerike od riješavanja problema kojima je opterećen Balkan.

Odnosno da će Evropa biti ta koja će morati da nađe način kako da natjera lidere u regiji da poštuju preuzete obaveze i ispunjavaju zadate uslove.

Domaći mediji u BiH dali su izuzetan značaj posjeti američke državne sekretarke Hilari Klinton regiji.

S druge strane američki mediji, između ostalog zaokupljeni uraganom Sendi, posjetu Klintonove Zapadnom Balkanu tek su registrovali kao jednu u nizu protokolarnih posjeta američke administracije.

O tome govori i činjenica da strane novinare u Sarajevu koji su imali šansu postavljati pitanja, nije interesovala politička situacija u BiH niti na Balkanu, već su se zanimali za ukrajinske izbore i odnos Amerike prema Iranu.

„U ovom trenutku američka administracija ne nudi ništa, osim koketiranja u smislu ako budete dobri mi ćemo vam pomoći“, kaže urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović.

Bez obzira što uticaj SAD ali i cjelokupne međunarodne zajednice vremenom slabi u BiH, američka državna sekretarka ipak je jasno rekla da će se lično založiti za članstvo BiH u NATO savezu, ukoliko svi uslovi iz Akcionog plana budu ispunjeni.

Takođe je podržala inicijativu američke ambasade u Sarajevu da se u BiH što prije sprovedu ustavne promjene.
XS
SM
MD
LG