Dostupni linkovi

Poruka Briselu da je Crna Gora za NATO


Ulaz u Skupštinu Crne Gore
Ulaz u Skupštinu Crne Gore

U cilju dobijanja pozivnice za članstvo u NATO, više stranaka u crnogorskoj Skupštini je pripremilo predlog Rezolucije o podršci integraciji Crne Gore u NATO u kojem se konstatuje da članstvo u NATO predstavlja istorijsku šansu Crne Gore da se građanima i budućim generacijama obezbjedi sigurno i dostojno mjesto u porodici razvijenih i demokratskih naroda i država. Da li se Rezolucijom želi poslati poruka Briselu, ili je Rezlucija uvod u proces odlučivanja o članstvu u NATO?

Rezolucija o podršci integraciji Crne Gore u NATO predstavlja politički akt, o kojem će poslanici raspravljati u septembru, a u kome se navodi značaj evroatlantskih integracija Crne Gore i potreba za proširivanjem društvenog konsenzusa u pogledu NATO integracija. U Rezoluciji se kaže da se članstvom u NATO želi osigurati trajni mir, stabilnost i sigurnost za Crnu Goru u stabilnom regionalnom okruženju.

Komentarišući Rezoluciju o kojoj će se raspravljati i odlučivati dva mjeseca prije nego što u sjedištu NATO alijanse bude odlučeno da li će Crnoj Gori biti upućena pozivnica za članstvo, direktor Alfa centra Aleksandar Dedović smatra da će se Rezolucijom poslati poruka zvaničnom Briselu o podršci toj integraciji:

Aleksandar Dedović
Aleksandar Dedović

„Rezolucija dolazi u pravom momentu, odnosno rasprava o članstvu Crne Gore u NATO i sama Rezolucija kao dokument koji će partnerima u NATO savezu staviti do znanja da u Crnoj Gori ipak postoji natpolovična, da ne kažemo dvotrećinska, podrška građana Crne Gore. Da li će to biti jedan od načina na koji će Crna Gora ratifikovati svoje članstvo donošenjem odluke u parlamentu ili još uvjek stoji otvorena opcija izjašnjavanja građana na jednom širokom i korektnom referendumu, ostaje da se vidi. Ali evo kako vrijeme prolazi, kako debata dobija i na svom zamahu, kao optimista spreman sam da tvrdim da bi na referendumu građani Crne Gore natpolovičnom većinom dali podršku ideji da je šansa Crne Gore u Sjevernoatlantskoj alijansi“, komentariše Dedović.

Odlaganje glasanja o povjerenju Vladi?

Motiv za podnošenje predloga Rezolucije o članstvu Crne Gore u NATO za dio opozicije predstavlja skretanje pažnje sa glavnih problema u državi, a među ključnima je nefunkcionalnost Vlade.

Zoran Miljanić, poslanik Demosa, vjeruje da se Rezolucijom želi spriječiti glasanje o povjerenju Vladi:

„Pokušavaju na neki način da kroz NATO vjerovatno približe neke svoje stavove i odlože ono što je u ovom trenutku izgledalo da je jednostavno potrebno, a to je glasanje o povjerenju Vladi Crne Gore. Jer je očigledno da ova Vlada nema legitimitet. E sada da bi se sve to odložilo dolazimo do jedne Rezolucije ne čekajući ni samu pozivnicu. Valjda je bio red da se prvo sačeka pozivnica pa tek onda da, ako treba i donosimo rezolucije“, konstatuje Miljanić.

Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije kaže da je NATO jedino što vladajuću koaliciju drži u političkom životu:

„NOVA je protiv ulaska Crne Gore u NATO i smatramo da se treba održati na posebnom referendumu koji bi, kao i buduće izbore, organizovala prelazna Vlada. Ovo su već neki odnosi u vladajućoj koaliciji, neko se na taj način pokušava primaći vlasti, očigledno da je DPS raspisao konkurs za novog koalicionog partnera“, ocjenjuje Đukanović.

U vladajućoj koaliciji pozdravljaju činjenicu što će se u parlamentu otvoriti rasprava o članstvu države u NATO.

Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista očekuje da Crna Gora dobije do kraja godine poziv za članstvo, a da država želi da pokaže da ubjedljiva većina poslanika podržava NATO integracije:

„Treba podsjetiti da u programima više od dvije trećine poslanika, odnosno partija koje čine parlament se nalazi ta odrednica. Odnosno da partije smatraju da je Crnoj Gori mjesto u NATO alijansi i cijenili smo da je zbog toga ovo pravi trenutak da raspravljamo na ovu temu. Sa druge strane, takođe da pošaljemo poruku i građanima Crne Gore, ali i svim zemljama koje čine NATO alijansu, da u Crnoj Gori sjede u parlamentu većinske partije koje podržavaju ulazak Crne Gore u NATO. Čini mi se da o tom pitanju država ispunjava sve ispunjava sve i političke i pravne kriterijume“, navodi Sekulić.

Treba reći da su predlog Rezolucije potpisali poslanici vladajuće koalicije, manjinskih nacionalnih stranaka i dijela opozicije, a prema pisanju „Pobjede“ rezolucija za sada ima podršku 49 poslanika od ukupno 81.

Još je neizvjesno kako će se odrediti poslanici koji pripadaju samostalnim ili novoformiranim političkim partijama, a u kojima su političari koji su podržavali ili bili protiv učlanjenja u NATO.

A opoziconi Pokret za promjene koji se u svom programu zalaže za članstvo u NATO najavio je amandmane na rezoluciju.

XS
SM
MD
LG