Dostupni linkovi

U Hitlerovoj Vučijoj jazbini pronađeni skeleti bez ruku i stopala


Mjesto gdje su arheolozi pronašli kosture bez ruku i stopala, 3. maja 2024.
Mjesto gdje su arheolozi pronašli kosture bez ruku i stopala, 3. maja 2024.

Pet ljudskih kostura - bez ruku i stopala - otkriveno je u vojnom štabu nacističkog vođe Adolfa Hitlera na istočnom frontu, današnja Poljska, zakopanih u vili komandanta Luftwaffea Hermanna Goeringa.

Tijela tri odrasle osobe, bebe i starijeg djeteta otkrila je grupa arheologa amatera Latebra Foundation, koji već godinama vrše iskopavanja na tom lokalitetu.

"Nikada ne biste očekivali takve stvari na takvom mjestu... najčuvanijem mjestu Trećeg Reicha i nakon rata, kojeg su Rusi preuzeli", rekao je za Reuters član Latebra Foundation, Dominik Markiewicz.

"Svi se pitaju šta se tamo moglo dogoditi... Pokušali smo da smislimo nešto, ali ništa razumno nam ne pada na pamet", rekao je. "Uopšte nismo znali s čime imamo posla. Jesu li to bili neki okultni rituali fanatika Trećeg Reicha? Zaista ne znamo."

Kazao je da nije jasno da li skeleti datiraju iz Drugog svjetskog rata ili su tamo naknadno zakopani.

Sebastian Trapik, zamjenik šefa obrazovanja i promocije turizma šumskog okruga Srokowo, poljske vladine agencije koja vodi brigu o tom lokalitetu, rekao je za Reuters da su tijela bila zakopana tik ispod zemlje u dijelu zgrade gdje je nekada bio drveni pod.

Portparol tužilaštva u obližnjoj prijestolnici pokrajine Olsztyn Daniel Brodowski rekao je da je otvorena istraga i da su forenzičari, uz nadzor policije, pregledali tijela.

Vučija jazbina je služila kao jedan od Hitlerovih štabova tokom Drugog svjetskog rata i sastojala se od oko 200 objekata na površini od 250 hektara.

Njemačke nacističke snage uništile su bunker nakon povlačenja početkom 1945., kako bi spriječile da padne u ruke sovjetske Crvene armije.

Ono što je ostalo od bunkera, skloništa i baraka u šumi Gierloz na sjeveroistoku Poljske sada koriste turisti.

Kuća Luftwaffea Hermanna Goeringa, najviši njemački vojni oficir i Hitlerov imenovani nasljednik, je propala.

"Neobičan pokop sa čudnim karakteristikama", rekao je Markiewicz. "Bez odjeće... bez ruku i nogu. A bilo je i maloljetnika... zaista ne znamo šta se tamo dogodilo."

Gde je Nemačka 90 godina od dolaska Hitlera na vlast?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00
XS
SM
MD
LG