Dostupni linkovi

Hamas navodi da izraelski predlog ne ispunjava palestinske zahteve, ali da još razmatra


Palestinci se vraćaju u grad Kan Junis nakon što je Izrael povukao svoje snage s juga Pojasa Gaze, 7. april 2024.
Palestinci se vraćaju u grad Kan Junis nakon što je Izrael povukao svoje snage s juga Pojasa Gaze, 7. april 2024.

Radikalni palestinski pokret Hamas saopštio je u utorak da izraelski predlog o prekidu vatre u ratu u Gazi nije udovoljio zahtevima palestinskih militantnih frakcija, ali da će dodatno proučiti ponudu i dostaviti odgovor posrednicima.

Predlog su toj palestinskoj organizaciji, koju SAD i EU smatraju terorističkom, uručili egipatski i katarski posrednici na pregovorima u Kairu s ciljem da se pronađe izlaz iz razornog rata u Pojasu Gaze, koji je sada u sedmom mesecu.

Bela kuća je saopštila da je odgovor Hamasa na predloge o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima na pregovorima u Kairu dosad bio "manje nego ohrabrujući".

"Videli smo javne izjave Hamasa koje su, da kažemo, manje nego ohrabrujuće", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan), dodajući da posrednik Katar ipak još nije dobio konačan odgovor od Hamasa.

Pregovori u Kairu, kojima je prisustvovao i direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijam Berns (William Burns), dosad nisu doneli pomak ka pauziranju rata.

"Pokret (Hamas) je zainteresovan za postizanje dogovora koji stavlja tačku na agresiju na naš narod. Uprkos tome, izraelska pozicija ostaje nepopustljiva i nije ispunila nijedan od zahteva našeg naroda i našeg otpora", naveo je Hamas u saopštenju.

Taj pokret je ipak dodao da će dalje razmotriti predlog i da će se obratiti posrednicima svojim odgovorom.

Hamas želi sporazum kojim bi se osigurao kraj izraelske vojne ofanzive, povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i da se omogući raseljenim ljudima da se vrate svojim domovima širom male, gusto naseljene enklave.

Cilj Izraela je da obezbedi oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio u napadu 7. oktobra koji je izazvao sukob i tvrdi da neće okončati rat dok ne uništi Hamas, koji upravlja Pojasom Gaze od 2007.

Unatoč ratu raseljeni Palestinci peku kolače za proslavu Bajrama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

SAD se snažno zalažu za prekid vatre, nakon što su svom savezniku Izraelu poručile da učini više da zaštiti civile u Gazi i pusti više pomoći da spreči glad.

U napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, prema izraelskim podacima, ubijeno je 1.200 ljudi dok je 253 oteto. U potonjim izraelskim napadima u Pojasu Gaze, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa, ubijeno je najmanje 33.360 ljudi.

Izvori: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG