Dostupni linkovi

Pogled iz Srbije: Odlazak heroja slobodne reči


Grafit u Pragu
Grafit u Pragu
Smrt češkog velikana Vaclava Havela u beogradskim medijima obeležena je uglavnom ličnim sećanjima na pisca i disidenta, na vreme kada su njegove predstave i pesme objavljivane u časopisima ili igrane u pozorištima, te na ukazivanje koliko je bilo važan njegov angažman u mirnom rušenju komunizma u Češkoj.

Bio je to povod da se neki, poput prevoditeljice Biljane Rajčić, zapitaju koga je to imala Srbija, obzirom da je Češka imala jednog Havela, aludirajući na krvavi raspad SFRJ.

Teatrolog Jovan Ćirilov u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, prisećajući se susreta u Pragu nakon Havelovog dolaska na čelo Češke, kaže da je bio hrabar čovek i pisac

“Imao sam priliku da se sretnem sa Havelom. Kad je video da sam u Pragu posle svih tih događaja pozvao me na Hračane, i tu smo lepo i iskreno razgovarali. Pitao sam ga da li je dobio programe njegovih predstava koje je Atelje 212 igrao u vreme kad sam bio dramaturg. Poslao sam mu ih.

Rekao je, u svom stilu, da nije, jer je verovatno šef zatvora voleo pozorište pa je onda to sebi uzeo za uspomenu. Bio je veliki satiričar, hrabar, sa tom slobodnom reči je dopao zatvora i tu je stvarno bio heroj," kaže Ćirilov.

Pozorište “Atelje 212” postavilo je neke od Havelovih drama u vreme kada je za takav potez trebala hrabrost, jer tadašnji režim SFRJ nije blagonaklono gledao na češkog disidenta u zatvoru. Međutim, neke od njih postale su kultne, poput “Audijencije”.

“U tom ključnom trenutku on je bio prisutan u Beogradu i to zato što je bio satiričar i odličan pisac”, kaže Ćirilov za RSE.

VIDEO: Prag odaje počast Havelu, decembar 2011.
Prag odaje počast Havelu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Ilić, koji je prevodio Havelova dela, opisao ga je kao najznačajnijeg dramskog pisca Češke u drugoj polovini 20. stoleća.

“U mladosti je zakratko bio i pesnik, kako to pokazuje njegova odlična zbirka konkretne i satirične poezije ‘Antikode’. Iz te zbirke preveli smo i objavili u ‘Vidicima’ 1971. godine jednu njegovue žaoku – pesmu protiv okupacije Čehoslovačke 1968. godine. Ipak, dramsko stvaralaštvo bilo je u središtu njegovog rada. I u toj oblasti bio je pre svega satiričar – prikazivao je apsurde zatvorenog, realsocijalističkog društva.

Pišući takve drame zalagao se, u elipsi, za otvoreno društvo, za to da istina i ljubav, kako je govorio pobede laž i mržnju. (…) Pripadao je velikoj plejadi disidenata koji su makazama svog uma i mašte presekli žice na granicama između zatvorenog i otvorenog društva i doneli svojim narodima dugo priželjkivanu slobodu”
, napisao je Ilić u komentaru za dnevni list "Politika"

Njegove drame izvođene su tajno, po podrumima, piše Biserka Rajčić, oslikavajući i drugu stranu Vaclava Havela - čoveka u vijetnamci koji je voleo Rolingstounse i Tinu Tarner.

FOTOGALERIJA: Život Vaclava Havela

“Havelova generacija u svojoj borbi s komunizmom totalitarističkog tipa opredelila se za ‘socijalizam s ljudskim licem’, ‘plišanu revoluciju’... Zbog toga sam svoju antologiju ‘Češko pitanje’ posvetila idejnim tvorcima tih slogana: Masariku i Havelu. Kada sam ga 1992. upoznala u Pragu na jednoj konferenciji o ljudskim pravima i rekla mu o tome, kao i da sam Mihnjikov prevodilac i prijatelj, izjavio je da zbog zauzetosti nije uspeo da mi pismeno zahvali na tako visokoj oceni, koju ne zaslužuje. Zbog njegove i moje zauzetosti više se nikada nismo sreli. Međutim, pre dve godine moj autor Jahim Topol, pesnik i roker, disident i novinar, boraveći u Beogradu na Festivalu poezije Trećeg trga rekao mi je da po rokerskoj liniji poznaje Havela i po povratku u Prag poslao mi je fotografiju sa njim koja je trebalo da izađe u ‘Politici’ uz intervju koji sam vodila sa njim. Dežurni tehnički urednik odbacio ju je, jer na njoj nije prepoznao Havela “, seća se u jednom od tekstova o Havelu, objavljenom u nedeljniku "Vreme" Biserka Rajčić.

Vaclav Havel preminuo je u nedelju, 18. decembra u 76. godini.

Deseci hiljada Čeha i Slovaka ispratilo je u sredu kovčeg sa posmrtnim ostacima u pogrebnoj povorci starom Kraljevskom stazom preko Karlovog mosta.

Havel će biti kremiran u petak u uskom porodičnom krugu i sahranjen u porodičnoj grobnici kraj svoje prve supruge Olge Havelove.

VIDEO: Ispraćaj kovčega sa telom Vaclava Havela
Kovčeg sa Havelovim tijelom dovezen na Hrad
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00
XS
SM
MD
LG