Dostupni linkovi

Podmladak opozicije protestovao protiv politike RTRS


Oko dvije stotine mladih aktivista Saveza za promjene, uz podršku građana, noseći transparente “Milorade, a da sjedište partije prebacis u RTRS?” i “Ne može nam otići toliko doktora koliko ministar Dane Malešević može upisati”, nakon okupljanja u banjalučkom parku Mladen Stojanović uputili su se u protestnu šetnju do zgrade Radio televizije Republike Srpske, kako bi iskazali nezadovoljstvo radom i uređivačkom politikom ovog javnog servisa.

Mirni protesti umalo su se pretvorili u sukob sa policijom, koja je aktivistima opozicionog bloka zabranila prilaz RTV domu ispred kojeg su htjeli ostaviti dva televizora na kojima je bio naljepljen logo RTRS-a, a umjesto ovih slova pisalo je SNSD. Ipak, na nagovor starijih, aktivisti su odustali u svojoj namjeri i protest održali nekih50 metara dalje, preko puta zgrade u kojoj je smješten RTRS.

Pero Barišić, zamjenik predsjednika aktiva mladih SDS-a Banjaluka, kaže da je cilj ovih protesta revolt i bunt mladih ljudi povodom rada javnog servisa RTRS-a.

˝Mi tražimo da se prevenstveno uređivačka politika Radio televizije Republike Srpske okrene ka narodu, ka onima koji plaćaju RTV taksu, a ne da postaje jedan sistem koji radi za režim i koji isključivo radi za SNSD i one partije koje su okupljene oko ovog jako lošeg režima˝, ističe Barišić.

Predsjednik savjeta mladih PDP-a Nikola Dronjak kaže da je ovaj protest organizovan kako bi se poslale tri poruke.

˝Rukovodstvu Radio televizije Republike Srpske da pod hitno promijene uređivačku politiku ili da se sklone sa RTRS-a. To je jedan od stubova ovog entiteta i nećemo dozvoliti da to bude pod ingerencijom jednog kabineta. Druga poruka je predsjedniku Miloradu Dodiku koji je juče pao pred borcima, ovo je sramotno što radi, što ponižava i što dijeli srpski narod, što dijeli na one koji su stvarali Narodnu skupštinu i one koji su se borili u rovu. To je nečuveno! I treća, možda i najjača poruka, pozivamo naše kolege iz Saveza za promjene, šefove opozicije, da konačno krenu u obračun protiv režima˝, poručuje Dronjak.

Omladina Saveza za promjene traži ostavku direktora RTRS-a Draška Milinovića jer je u tu fotelju sjeo, kako kažu, iz pozicije savjetnika Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, a traže i promjenu uređivačke politike i javne prenose sjednica entitetske skupštine.

Draško Stanivuković, predsjednik omladine PDP-a Banjaluka, zatražio je i ostavku ministra prosvjete Dane Maleševića zbog afere oko naknadnog upisa dodatnog odjeljenja u Medicinsku školu ličnim ukazom, iako ovi učenici nisu polagali prijemne ispite.

˝Što se tiče morala, on mora da da ostavku. Ovde smo počeli, ići ćemo ispred Medicinske škole, ispred Ministarstva, on mora dati ostavku. Svojim činom je uputio najgrozniju poruku nama mladima da se trud i znanje ne vrednuju, da će on upisivati kako hoće. Ako doktori odlaze iz ove zemlje, a on kaže 'Ne može ih toliko otići koliko ih ja mogu upisati', nek' da ostavku jer mi nećemo stati˝, jasan je Stanivuković.

Ukoliko im se ne ispune zahtjevi, mladi aktivisti opozicionog bloka najavili su još češće i masovnije proteste.

XS
SM
MD
LG