Dostupni linkovi

Na Plutonu ima više vode nego na zemlji


Pluton
Pluton

Piše: Guardian

Letjelica "New Horizons" lani nam je otkrila potpuno novi pogled na Pluton, maleni svijet na kraju Sunčevog sistema koji je, po mnogima nepravedno, izbačen s liste planeta. Sada su naučnici otkrili dokaze da se ispod njegove ledene površine krije okean u kojem ima više vode nego u svim morima na Zemlji. I to sve zahvaljujući mjerenjima koja je napravila sonda "New Horizons".

Ovim je i Pluton dodat na listu lokacija u Sunčevom sistemu na kojima su skriveni okeani koji bi potencijalno mogli skrivati i neke oblike života. Plutonov okean, koji je zbog leda vjerovatno bljuzgav, nalazi se 150 do 200 kilometara ispod ledene površine i dubok je oko 100 kilometara, kaže Fransis Nimo sa Univerziteta Kalifornija.

"Kako se iznad tog okeana nalazi toliko puno leda, Pluton i nije najizgledniji kandidat za život", kaže Ričard Biznel s MIT-a, ali dodaje da se ne smije reći i da je to nemoguće.

Voda u tečnom stanju smatra se jednim od ključnih sastojaka za život. Iako se nalazi na samom kraju Sunčevog sistema, odnosno 40 puta je dalje od Sunca nego Zemlja, maleni Pluton ima dovoljno radioaktivne topline preostale nakon formiranja planeta da vodu zadrži u tečnom stanju.

Naučnici su istraživali zašto se područje koje izgleda poput srca nalazi u blizini Plutonovog ekvatora. Kompjuterski modeli pokazali su da se to područje najvjerovatnije napunilo ledom zbog čega se Pluton zaokrenuo te mu je napukla kora. To se moglo dogoditi samo u slučaju okeana ispod površine, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG