Dostupni linkovi

Pelemiš oslobođen, porodice Srebreničana ogorčene


Memorijalna ploča sa imenima žrtava genocida u Srebrenici
Memorijalna ploča sa imenima žrtava genocida u Srebrenici
Vijeće Apelacionog odjeljena Suda BiH oslobodilo je Momira Pelemiša, bivšeg zamjenika komandanta Prvog bataljona Prve zvorničke pješadijske brigade Vojske RS, optužbi za pomaganje u genocidu, odnosno u udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bošnjacima iz Srebrenice. Žrtve, nezadovoljne presudom, poručile su da zbog nekažnjivosti zločina strahuju za nove generacije.

Momir Pelemiš, kojeg je Tužilaštvo BiH optužilo za genocid, u drugostepenom je postupku zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za učešće u pogubljenju više od 1.000 zarobljenih Srebreničana u Pilici i ekonomiji Branjevo sredinom jula 1995. godine.

„Optuženi Pelemiš oslobođen je optužbi da je naredio i nadzirao pripadnike Prvog bataljona Prve zvorničke brigade koji su učestvovali u ubijanju i nanošenju teških tjelsnih i duševnih povreda zarobljenim Bošnjacima. S tim u vezi oslobođen je optužbe da je pomogao u djelimičnom istrebljenju", pojasnila je Manuela Hodžić, glasnogovornik Suda BiH.

Sudija Mirko Božović, predsjedavajući Apelacionog vijeća, izričući presudu naveo je kako je Pelemiš bio udaljen od Pilice, te da nije imao saznanja, niti je obavještavan o događajima koji su se tamo zbili:

„Na osnovu odredbe člana 284, tačka C, Zakona o krivičnom postupku BiH oslobađa se optužbe", naveo je sudija Božović.

Žrtve nisu zadovoljne presudom.

„Ne znam kako će moći sudije koje su donijele oslobađajuću presudu spavati? Da im je da im dam ovu kovertu koju sam ja danas dobila za mog najmlađeg sina - da su pronađene dvije kosti i da ću kopati dvije kosti", kaže Munira Subašić, predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenici Žepa.

„Naša djeca znači nisu bila zaslužila da žive, pa nismo ni mi porodice zaslužile da doživimo pravdu i pravdenost. Na način da se zločin nagrađuje, da se zločinci nagrađuju treba da brine i svijet, a i Evropu, a naročito poridice koje imaju djecu i koje gledaju u budućnost. Ovo samo može božija pravda zadovoljiti. A ovaj sud zato što je pristrasan, neka ga sram bude i neka se stidi", poručuje Hatiža Mehmedović iz udruženja Majke Srebrenice.

U prvostepenom postupku Pelemiš je bio osuđen na 16 godina zatvora, ali je u žalbenom postupku presuda ukinuta, a predmet obnovljen pred Apelacionim odjeljenjem. U istom predmetu sudilo se i Slavku Periću, koji je ranije pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora.

****************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG