Dostupni linkovi

Galić na suđenju Karadžiću: Sarajevski civili nisu biil meta


Stanislav Galić
Stanislav Galić
Na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću protekli tjedan je dovršio višednevni iskaz zapovjednik sarajevske opsade Stanislav Galić, osuđen za teror nad civilnim stanovništvom na doživotan zatvor. Tijekom svog iskaza Galić se kao svjedok obrane trudio osporiti nalaze na temlju kojih je kažnjen, tvrdeći da meta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a nikada nisu bili sarajevski civili. Kako bi osporilo njegove navode, haško tužiteljstvo je priložilo niz Galićevih zapovjedi u kojima naređuje otvaranje artiljerijske vatre po stambenim područjima grada, bez jasno zadanih meta.

Prema svjedoku Galiću, deseci tisuća pogođenih Sarajlija bili su kolateralna žrtva sukoba, a ne namjeran cilj, kako to tvrdi tužiteljstvo koje ga je suočilo sa nizom njegovih naredbi o otvaranju neselektivne vatre na grad:

„Molim vas da ne postavljate pitanja takva da praktično dovodite u situaciju da Sarajevsko-romanijski korpus nije imao pravo na odbranu, da Srbi u Sarajevu nisu imali pravo na odbranu. Ja to ne prihvatam, niti ću ikada prihvatiti, bez obzira koliko me osudili. Osudite me, vala, neka odmah me streljaju", izjavio je Galić.

Osim tvrdnji o samoobrani snaga bosanskih Srba s okolnih brda od snaga Armije Bosne i Hercegovine iz centra Sarajeva, Galić je potvrdio da su vojni i politički vrh bosanskih Srba, na čelu sa Karadžićem, bili svjesni nesrazmjernog otvaranja vatre VRS-a na grad. Poput snažnih granatiranja koje, on kao zapovjednik Sarajevsko-romanijskog korpusa, navodno nije mogao zaustaviti, kao ni ograničiti:

„Ja bih mogao to zaustaviti samo u situaciji kada bih zaustavio rat. A to nisam mogao ja kao komandant korpusa. A takva pitanja smatram da nije korektno postaviti komandantu korpusa da li sam zaustavio. Nisam mogao zaustaviti jer sam rekao kako su te žrtve došle. One dolaze kao usputni gubici rata, odnosno delovanja u zoni Sarajeva. Kažete da li ste zaustavili, nisam mogao. Mogao sam zaustaviti samo u uslovima ako bih ja zaustavio rat. Ja sam i otišao 1994. godine, a on je trajao još godinu dana", rekao je Galić.

Suočavanje sa sopstvenim zapovjedima

Kako bi osporila tvrdnje o kolateralnim sarajevskim žrtvama, tužiteljica Carolyn Edgerton je suočila Galića sa više njegovih zapovjedi u kojima upravo on naređuje granatiranje sarajevskih stambenih četvrti, poput Pofalića, Velešića, Ciglana i Alipašinog Polja, bez jasno naznačenih ciljeva.

Galić je pritom pokušavao objasniti kako se radilo o planskim naređenjima koja bi se aktivirala samo u slučaju da neprijatelj eventualno otvori vatru:

„On je planiran kad bude vojska u njemu, kad budu jedinice Armije BiH da se na njih dejstvuje u tom prostoru. A ako nema jedinica, onda nema ni dejstva u tom prostoru, tako da razdvojimo plan od stvarnih dejstava. Hvala.“

Videosnimak BBC-evog novinara koji pokazuje minobacački napad na sarajevsko groblje u trenutku sahrane dvoje ubijene djece snajperskim hicima, Galić je opisao kao namješten i napravljen u propagandne svrhe:

„Vi uvijek vodite istu diskusiju, a to je da su samo granatirani civili i da je Sarajevsko-romanijski korpus ratovao protiv civila Sarajeva. A to je netačno, gospođo tužilac", ustvrdio je Galić.

Podsjetimo da je od 11 i pol tisuća smrtno stradalih Sarajlija, oko 1.600 bilo djece. Okončavši iskaz, Galić se nakon višetjednog boravka u Den Haagu vratio u Njemačku, gdje izdržava doživotnu kaznu zatvora.

******************
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG