Dostupni linkovi

Bez napretka u suzbijanju plagijata


Nije poznato koliko je svršenih akademaca došlo do diplome plagirajući tuđe diplomske, magistarske i doktorske radove
Nije poznato koliko je svršenih akademaca došlo do diplome plagirajući tuđe diplomske, magistarske i doktorske radove

Neprocesuiranje pojedinih slučajeva plagijata i nespremnost akademske zajednice u Crnoj Gori da se suprostavi i sankcioniše one koji plagiraju doktorate, u velikoj mjeri utiču na integritet kako privatnih i državnog univerziteta.

U analizi Centra za građansko obrazovanje, plagijarizam je praktično nekažnjiva kategorija.

Nije poznato koliko je svršenih akademaca došlo do diplome plagirajući tuđe diplomske, magistarske i doktorske radove. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, problem plagijarizma nadležne institucije od univerziteta do tužilaštva u Crnoj Gori se ne bave ovim problemom, a sumnje u postojanje prepisanih tuđih diplomskih radova koje su otvorili mediji i nevladine organizacije nisu procesuirani.

Centar za građansko obrazovanje je analizirao dosadašnje slučajeve plagijata i odnos odgovornih prema tom problemu. Rezultat je saopštila Mira Popović.

Sumnja se da je bivša ministarka Sanja Vlahović prepisala svoj naučni rad od inostranih autora
Sumnja se da je bivša ministarka Sanja Vlahović prepisala svoj naučni rad od inostranih autora

„Dosadašnja praksa je pokazala da je državno tužilaštvo nezainteresovano da se ovim pitanjem adekvatno bavi, kao i procesuiranjem ovih krivičnih djela generalno. Organi Univerziteta Crne Gore u proteklih šest godina nisu podnijeli ni jednu krivičnu prijavu po osnovu sumnje za ugrožavanje autorskog djela, a takođe nemaju ni saznanja da li je neka od univerzitetskih jedinica podnosila slične prijave“, kaže Popović.

U Crnoj Gori su medijski istaknuta tri slučaja u kojima postoji sumnja o plagijatima. Jedan je slučaj bivše ministarke Sanje Vlahović za koju se sumnja da je prepisala svoj naučni rad od inostranih autora.

Drugi slučaj je sumnja da je član mladih vladajuće DPS Milan Babović plagirao svoj magistarski rad povređujući autorstvo Petra Martinovića.

I treći je slučaj aktuelnog dekana Pravnog fakulteta Velimira Rakočevića za koga se sumnja da je plagirao udžbenik „Kriminologija“ i dio svog doktorskog rada. U ovom slučaju komisija Pravnog fakulteta je utvrdila da Rakočević nije plagirao doktorsku disertaciju.

Integritet univerziteta je narušen, a tužilaštvo koje ne želi da se bavi ovim slučajevima podstiče plagiranje, saopštila je izvršna direktorka Centra Daliborka Uljarević:

„Mi cijenimo da je Univerzitet Mediteran trajno sebe diskreditovao kroz odluke koje je donio na svojim organima u slučajevima Babović i Vlahović, dok će 2016. godinu opšta javnost više pamtiti po naporima Univerziteta Crne Gore da slučaj Rakočević stavi pod tepih nego po reformskim dometima, a što je dodatno dovelo u pitanje i samu kontroverznu reformu. Tužilaštvo nije adresa koja želi da se bavi ovim problemom. Njihova interpretacija ovog zakonodavnog okvira je takva da podstiču plagiranje ukoliko to svoje djelo plagijatori mogu da sakriju naredne tri godine, kada nastupa zastara“.

Centar za građansko obrazovanje je naveo niz preporuka kako u oblasti izmjena zakona tako i u oblasti rada Suda časti Univerziteta koji je Uljarević dodatno problematizovala.

„Potrebno je obezbjediti rigorozniji kriterijum izbora za članove Suda časti kako bi sastav tog tijela imao integritet da odlučuje u punom kapacitetu. Naše je iskustvo do sada pokazalo da su u Sud časti birani ljudi za koje su postojale osnovane sumnje, a čak i u nekim djelovima dokumenti da su se i sami nečasno ponašali. A dodatno, posljednji sastav Suda časti prema kojem smo mi procesuirali slučaj Rakočević je takav da stvarno dovodi u pitanje uopšte postojanje tog Suda, odnosno obesmišljava ga kao takvog“, kaže Uljarević.

Ako ste politički podobni vama se sve prašta čak i ono što su potencijalna ogrešenja o akademsku etiku: Daliborka Uljarević
Ako ste politički podobni vama se sve prašta čak i ono što su potencijalna ogrešenja o akademsku etiku: Daliborka Uljarević

I rektorka Univerziteta Radmila Vojvodić je saopštila da će se raditi na suzbijanju deformiteta među kojima je i plagijarizam.

„U borbi protiv plagijarizma, inflacije i komercijalizacije diploma svih stepena studija, te drugih deformiteta koje na žalost je donijela plemenita ideja o omasovljenju visokog obrazovanja, naš Univerzitet mora držati repernu poziciju standarda kvaliteta univerzitetske diplome“, rekla je rektorka Vojvodić.

U Centru za građansko obrazovanje vjeruju da sličnih slučajeva plagijata ima još, ali je do konkretnih podataka teško doći jer su doktorati i magistarski radovi praktično nedostupni za uvid iako se radi o javnim dokumentima.

U nevladinom sektoru vide i političke motive u izostanku procesuiranja onih za koje se sumnja da su do diplome došli putem plagijata.

„Poruka je jasna - ako ste politički podobni vama se sve prašta čak i ono što su potencijalna ogrešenja o akademsku etiku. Ako niste politički podobni onda će vam se tražiti sve što može da se nađe da bi se onemogućilo vaše dalje napredovanje, bilo da je riječ o izboru u akademska zvanja ili rukovodeće pozicije“, zaključuje Daliborka Uljarević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG