Dostupni linkovi

Petooktobarska razočaranja ili nerealna očekivanja


5. oktobar 2000.
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00


Pre tačno devet godina, demonstracijama u Beogradu, okončana je vladavina režima Slobodana Miloševića. Srbija je tada bila ubeđena da ulazi u novu, bolju budućnost, a lideri pobedničke koalicije obećali su građanima da će obnoviti njihovo poverenje u državu, iskoreniti korupciju, sprovesti sveobuhvatne reforme - kako bi zemlja opet dobila ravnopravno mesto u zajednici evropskih država.
U kojoj meri su ispunjena ova obećanja?

Devet godina posle demonstracija u Beogradu, kojima je okončana vladavina režima Slobodana Miloševića, veliki deo učesnika ovog događaja tvrdi da su izneverena njihova očekivanja o promenama u Srbiji.

Lideri pobedničke koalicije DOS obavezali su se tada da će obnoviti poverenje građana u državu, iskoreniti korupciju, sprovesti sveobuhvatne reforme kako bi Srbija opet dobila ravnopravno mesto u zajednici evropskih država.

„Većina nas je mislila da će se sve preokrenuti u roku od nekoliko meseci ili dve, tri godine“, kaže danas profesor Ljubiša Rajić, jedan od istaknutijih kritičara i protivnika Miloševićevog režima, napominjući da, ipak, često izostaje objektivnost u poređenju sa onim kako je bilo devedesetih. “Očigledno je da su se mnoge stvari promenile na bolje”, kaže on.


Bagerista Džo: Uprskali smo


Jedan od simbola petooktobarskih dešavanja Džo Bagerista potpuno je razočaran učinkom demokratskih promena.

“Ništa se nije bitno promenilo. Mi smo u ropstvu od 5.oktobra 2000. godine, jer oni da su hteli promene oni bi proglasili da je revolucija završena. Pošto nisu rekli da je to revolucija, nego puč, da bi zaštitili svoje partijske drugove i svoje dosijee da se ne zna ko su i šta su – oni su rekli da je to pobuna. Tu su celu stvar uprskali”, smatra bagerista Džo.

Iako je jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji, 5. oktobar se ne obeležava kao državna svetkovina. Dve najkrupnije stranke tadašnje koalicije danas su politički suprostavljene. Demokrate na vlasti sa socijalistima kojima nije prirodno da slave ovaj dan, a stranke Vojislava Koštunice i Velje Ilića u opozicionoj saradnji sa desno orijentisanim istomišljenicima koji, takođe, tada nisu imali razloga da ruše Milosevića.

DSS je, ipak, tradicionalno, položio venac u znak sećanja na žrtvu demonstracija - Jasminu Jovanović.

“Iako je demokratija proces koji se ne može završiti jednog dana ili u nekoliko godina, već se za nju bori čitav život. Dokle god država postoji, mora da postoji i stalni napor da se demokratija čuva i unapređuje. Ovo što se tada desilo je jedna opomena za sve nas u buduće”, kaže Slobodan Aligrudić, funkcioner stranke


U velikim iskušenjima

Aligrudić je uveren da je u proteklih devet godina došlo do značajnih pomaka:

“Srbija je dosta napredovala, ali Srbija ima i iskušenja. Upravo se nalazimo u periodu velikih iskušenja za našu državu.”

U sadašnjoj vlasti, takođe, su uvereni da je mnogo toga urađeno. “Ono zbog čega je Demokratska opozicija Srbije tada formirana, to je ispunjeno”, kaže ministar Rasim Ljajić.

“Obaranje jednoj režima na miran i demokratski način, bez prolivanja ljudske krvi i to je najvažniji posao koji je DOS ispunila. Još su i druga dva zadatka delimično ostvarena. Jedan je početak ekonomskih, političkih i društvenih reformi i drugi je trasiranje puta ka Evropskoj uniji.”

Uprkos priznanju, da je došlo do značajnog pomaka u odnosu na devedesete, profesor Ljubiša Rajić, ipak, zaključuje:

“Kada počnemo da razmišljamo kako je moglo da bude sa manje korupcije, kriminala, uređenom državom, onda većina nas bude veoma razočarana.“


Nije 5.oktobar jedino neispunjeno obećanje

Dobar deo javnosti često postavlja pitanje - šta se desilo sa petooktobarskim demokratskim potencijalom?

Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP-a kaže da je to kompleksno pitanje i da bi detaljno trebalo istražiti sledeće:

“Šta se događalo - iza scene, i u vojsci, i u policiji, i kod Miloševića, i u opoziciji. Kakva je to bila strategija. Šta su bili stvarno, pravi ciljevi, kako se sve to zajedno dogodilo, a onda i da se pokaže gde je nestala sva ta energija i šta su ljudi očekivali. Potrebni su nam nekakvi podaci kako bismo zaista mogli da sudimo o tim događajima”, kaže Vesna Pešić, podsećajući na petooktobarska obećanja:

“Pa to je bilo i prošle godine obećano na izborima – Evropska unija, borba protiv korupcije… I da li je nešto ostvareno? Nije! Šta sad da pričamo o tome da li je nešto ostvareno što je rečeno i obećano pre devet godina, a ne kažemo šta je bilo sa prošlogodišnjim obećanjima.”
XS
SM
MD
LG