Dostupni linkovi

Peti "Desire Central Station" o pozorištu i čoveku


Andraš Urban na otvaranju festivala
Andraš Urban na otvaranju festivala
U subotu uveče je u Subotici otvoren peti Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta "Desire Central Station", na kojem učestvuju pozorišta iz Zagreba, Budimpešte, Ljubljane, Temišvara, Sarajeva, Beograda i Subotice sa ukupno 13 predstava.

Festival je zvanično otpočeo otvaranjem izložbe fotografija Edvarda Molnara, pod nazivom "I am Desire", koja je posvećena radu pozorišta "Deže Kostolanji", organizatora Desire festivala.

Izložba će istovremeno biti prostor i za razgovore i susrete glumaca i publike, kaže direktor "Kostolanjija" Andraš Urban.

"Želeli smo da stvorimo neki naš prostor van pozorišta, gde bismo mogli rezimirati naš četvorogodišnji rad vezan za festival, u kojem će se održavati "Desire" akademija, svakodnevni razgovori između publike i umetnika, od Šandora Zotera, preko Harisa Pašovića do Ota Tolnaija, o temamam koje se tiču pozorišta", kaže Urban.

Prve večeri festivala predstavili su se teatar iz Zagreba Montažstroj, sa predstavom "55 plus" Boruta Šeparovića i subotički teatar "Deže Kostolanji" sa "Ljudskom komedijom", predstavom inspirisanom životom i poezijom Janoša Siverija, rediteljice Margarete Taboroši.

Tema ovogodišnjeg festivala i naslov je "O pozorištu i o čoveku", a predstave se održavaju na sceni "Jadran" i u pozorištu "Deže Kostolanji".

"Festival je ove godine posvećen temi odnosa čoveka i pozorišta, imamo predstave koje se izrazito bave čovekovim postojanjem, čovekom u datim društvenim okolnostima kao i samim pozorištem, i pojmom izvođačke umetnosti i naravno, odnosom čoveka i pozorišta", navodi Urban.

Organizator festivala je pozorište "Deže Kostolanji", a finansijski su ga pomogli Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Mađarski nacionalni savet i Nacionalna fondacija kulture iz Mađarske, ali ove godine sa najmanje sredstva do sada, zbog čega je njegovo organizovanje bilo teže nego ikada, navode organizatori.
XS
SM
MD
LG