Dostupni linkovi

Svjedoku deportacija međunarodna nagrada za hrabrost


Slobodan Pejović: Crna Gora se mora iskreno suočiti sa svojom ružnom prošlošću. Foto: Savo Prelević
Slobodan Pejović: Crna Gora se mora iskreno suočiti sa svojom ružnom prošlošću. Foto: Savo Prelević
Slobodan Pejović, krunski svjedok deportacije bosanskih izbjeglica početkom devedesetih iz Crne Gore, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost koju dodjeljuje Međunarodna nevladina organizacija "Gariwo". Uručenje nagrade planirano je za 23. februar, ali je i dalje neizvjesno da li će Pejović moći da putuje na dodjelu u Sarajevo, budući da procedura vađenja njegovih novih ličnih dokumenata traje već mjesecima.

Međunarodna nagrada za građansku hrabrost ove godine pripala je Slobodanu Pejoviću zbog njegovog kontinuiranog otpora svim negativnim autoritetima koji su vladali u Crnoj Gori od početka devedesetih do danas i što je hrabro progovorio o zločinu deportacije bošnjačkih izbjeglica, obrazlaže za naš radio Svetlana Broz, direktorka nevladine organizacije "Gariwo" koja dodjeljuje nagradu:

"Naravno, veličina gospodina Pejovića je upravo u tome što je prvi javno progovorio, ali ne samo što je prvi ,nego mi se se čini da je još uvek vrlo usamljen njegov glas borbe za istinu o tom zločinu. Dakle to zaslužuje nagradu "Duško Kondor" za građansku hrabrost jer ako građansku hrabrost definišemo kao aktivno suprotstavljanje negativnim autoritetima i borbu za istinu ,onda naravno ne može biti ni adekvatnijeg kandidata za tu nagradu od gospodina Pejovića."


Laureat Slobodan Pejović od kada je prvi javno progovorio o deportaciji bošnjačkih izbjeglica iz Herceg Novog u Republiku Srpsku, gdje su potom likvidirani, od početka je u Crnoj Gori bio izložen prijetnjama, maltretiranju, fizičkim napadima i pokušajima likvidacije. O tome, šta mu nakon svega međunarodna nagrada za građansku hrabrost znači, kaže:

Pejović kaže kako mu nagrada puno znači (Foto: Savo Prelević)
"Znači mi puno. Znači puno i meni, a i svim građanima Crne Gore koji me podržavaju svih ovih godina, jer bez njihove pomoći i podrške ja sve ovo ne bih mogao izdržati. Ovo je bilo užasno. Želim da istaknem da ovu nagradu želim da podijelim sa svima njima. Svi oni polažu pravo na nju, kao jedno priznanje da sam svjedok jednom zlom vremenu, dodao bih tome, bilo ne ponovilo se, ali Crna Gora se mora iskreno suočiti sa svojom ružnom prošlošću. Bez toga nema nam naprijed."

ŠINAVATRA VEĆI CRNOGORAC


Da li će Pejović u svoje i u ime onih koji su ga podržavali da izdrži golgotu ,23. februara primiti nagradu u Sarajevu još je neizvjesno, budući da procedura vađenja njegovih novih ličnih dokumenata traje već mjesecima. U ljeto prošle godine saznao je da nije državljanin Crne Gore u kojoj živi pedeset godina, da bi u oktobru predao zahtjev za novu ličnu kartu i pasoš:

"Nijednog dokumenata nemam. Ne mogu da mrdnem. Ne mogu da registrujem auto, ne mogu da podignem kredit, ne mogu ništa.Ne mogu da izađem van Crne Gore i prosto se osjećam kao da sam u nekom dobro čuvanom zatvoru."

Pejović smatra da nije sve slučajno i ne krije ogorčenje što je do crnogorskog pasoša mnogo brže i lakše došao bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra koji se zbog korupcije nalazi na crvenoj Interpolovoj potjernici:

"Znate što mi je odgovorio jedan iz vlasti, onako ironično? Kaže: "Da, dobro si ti rekao, ali Šinavatra ima više para od tebe i zato je dobio i zato je veći Crnogorac i zato je dobio preko noći podatke."


I Svetlana Broz napominje su u nevladonoj organizaciji "Gariwo" bili šokirani kada su saznali da se Pejović 23. februara možda neće pojaviti u Sarajevu zato što nema lična dokumenta:

"Ukoliko se to ne dogodi mi znamo šta ćemo preduzeti. Ja ću prva sazvati međunarodnu konferenciju za štampu i obavestiti sve evropske i svetske medije o tome da se jedan veličanstveni čovek drži nečijom odlukom zarobljen u svojoj sopstvenoj zemlji. Želim da verujem da će oni koji su doneli takvu odluku to ispraviti time što će mu već danas ili sutra dati ta dokumenta i omogućiti da dođe u Sarajevo."


Da ima nade da upravo tako i bude saznali smo od pomoćnika crnogorskog ministra Unutrašnjih poslova Osmana Subašića koji tvrdi da je predmet ionako bio u završnoj fazi. Subašić ističe da u svemu nema nikakvih zakulisnih radnji i da je zakonski rok za dobijanje crnogorskog državljanstva šest mjeseci:

"Vjerujem da ćemo postupak okončati, odnosno riješiti u što kraćem mogućem roku da bi gospodin Pejović mogao da putuje u Sarajevo, odnosno Bosnu i Hercegovinu."

Pročitajte i ovo:
Crnom Gorom vlada kukavičluk
Nove prijetnje svjedoku deportacija muslimana
Svjedok deportacija ponovo napadnut
Pejović zna ko ga želi ubiti
Bez poziva na suđenje ključnom svjedoku deportacija
XS
SM
MD
LG