Dostupni linkovi

Pajović: Nudimo otvaranje nove stranice istorije u politici Crne Gore


Darko Pajović
Darko Pajović
Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović u intervjuu za RSE pojašnjava zašto su programski principi nove političke partije u Crnoj Gori neprihvatljivi za opoziciju, kao i o tome zašto ih iz vlasti optužuju za neprincipijelnost. Pajović takođe govori i o tome da li je politička scena Crne Gore plodno tlo za principijelnu politiku ili je bila i ostala samo podijum za političku trgovinu.


RSE: Gospodine Pajoviću, zbog principa ste odbili mogućnost formiranja vlasti u Nikšiću sa koalicijom Evropska Crna Gora. Razgovarali ste sa SNP-om, a iz DF, bar tako prenose mediji, smatraju da je platforma sa principima Pozitivne na granici uvredljivosti i omalovažavanja najmanje 30 posto Nikšićana. Misli se na vaše principe koji se tiču Kosova, Slobodana Miloševića, Srebrenice i državnih simbola. Zašto bi principi Pozitivne Crne Gore bili uvredljivi za bilo koga u Crnoj Gori?

Pajović: Oni nisu uvredljivi ni za kog u Crnoj Gori. Principi Pozitivne ustvari nisu principi Pozitivne, već su evropski i civilizacijski principi. Sve što je tamo navedeno zapravo samo predstavlja jedan pokušaj za civilizacijski iskorak onih političkih snaga koje još uvijek nisu dovoljno raščistile sa svojom prošlošću. Dakle, ne radi se samo o principima Pozitivne, već se radi jednostavno o potrebi da se usaglase stavovi o evropskim i civilizacijskim vrijednostima - i mi našu platformu upravo tako i doživljavamo. Nikakve uvrede nema za bilo koga u Crnoj Gori, jer, podsjetićemo, ogromna većina građana Crne Gore jeste glasala za principe koje je Pozitivna Crna Gora ponudila opozicionim strankama.

RSE: U međuvremenu bilo je, pretpostavljam, pregovora, osim sa SNP-om, i sa Demokratskim frontom. Da li ste iz tih razgovora mogli naslutiti da se oni osjećaju uvrijeđenim zbog principa koje sadrži platforma, ili ovo pripisujete bukvalno medijskim špekulacijama?

Pajović: Mislim da je ovo nepotrebno dolijevanje ulja na vatru. To je prvo i osnovno. A drugo, ja bih bio srećan kada bi neko sjeo i dobro proanalizirao principe koje je Pozitivna Crna Gora ponudila ostalim opozicionim strankama. Tamo postoji vrlo jasan stav o poštovanju državnih simbola, što zapravo ne isključuje bilo čija programska opredjeljenja za nečim drugim, ali ono čemu se moramo naučiti u Crnoj Gori jeste da je zakon isti za sve o svim pitanjima. Takođe, kada govorimo o nekim drugim stvarima, koliko je meni poznato u predizbornoj kampanji manje-više sve opozicione stranke su se vrlo jasno, ili možda manje jasno odredile o nekim pitanjima. Dakle, ovdje se ne radi o bilo kakvom odustajanju od programskih principa bilo koje stranke, već jednostavno usvajanju onog što su na ovaj ili onaj način rekli skoro svi čelnici opozicije. Nisam shvatio da je na jučerašnjim (petak) razgovorima bilo bilo kakvih komentara nakon upoznavanja sa platformom, a vjerujem da u danima pred nama možemo očekivati i zvanične potvrde o tome kako je ko doživio našu platformu, a ono što nas mnogo više zanima jeste kako će se opozicione stranke odnositi prema njoj.

RSE: Iz vlasti vas optužuju za neprincipijelnost jer ste prije izbora govorili kako nećete ni sa njima ni sa opozicijom, a sada u Nikšiću pregovarate sa opozicijom, dok ste njih glatko odbili. Kako to komentarišete?

Pajović: Kao pokušaj manipulacije Socijaldemokratske partije i njenih čelnika, koji su tokom ovih izbora ostali bez svog biračkog tijela, jer je i njima i cijeloj crnogorskoj javnosti poznato da ono što je bio princip Pozitivne Crne Gore jeste da sa ovakvom opozicijom i sa ovakvom vlašću nećemo praviti koalicije. Dakle, ponuđeni principi su upravo na tom tragu jer poslije toga ništa više ne bi bilo isto u Crnoj Gori. Dakle, ponoviću, jedan klasičan vid manipulacije nekih koji su zapravo ostali bez svog biračkog tijela i, vjerovatno su ljuti na neke druge. Ja bih ipak smatrao da je možda bolje da pogledaju u svoje dvorište i da vide zbog čega se to tako desilo. Pozitivna Crna Gora nikada nije rekla - ni sa jednima ni sa drugima, Pozitivna Crna Gora je rekla - sa ovakvima kakvi jesu i njihovim politikama NE. Ukoliko dođe do određenih promjena, naravno razgovaraćemo na bazi političkih principa.

RSE: Da li smatrate da politička principijelnost o kojoj govorite ima plodno tlo u Crnoj Gori? Na koncu, ipak je politika u pitanju, a u politici je sve moguće - i često najtvrđi zagovornici, bili smo svjedoci toga, nekih stavova znaju da promijene pravac ili bar koriguju polazna načela.

Pajović: Nas interesuje rezultat, a rezultat je da nakon 23 godine tih i takvih politika u Crnoj Gori mi imamo nesmjenjivu vlast. I ne trebamo samo gledati u vlast i u njihove mogućnosti, ustvari koje su oni radili prethodne 23 godine, što im je omogućavalo da ostanu na vlasti. Mi smo pobornici jedne druge teorije, a to je da se mi sami svi moramo mijenjati jer valst nije nepobjediva. To su pokazali i posljednji izbori. Dakle, kada govorimo o principijelnoj politici, ja mislim da je samo to još ostalo kao mogućnost da se nakon 23 godine dese domokratske promjene. Ukoliko to nekom drugom nije jasno, Pozitivnoj je to bilo apolutno jasno i samim momentom osnivanja. I ne mislimo da se radi o mogućnosti i nemogućnosti tla, da tako kažemo, u Crnoj Gori, već smatramo da se radi o nasušnoj potrebi, koja je prijeko potrebna ukoliko svi iskreno želimo da se promijeni vlast. Sve neprincipijelne koalicije u prošlosti znate i sami kako su završiavale - vodile su nestajanju nekih stranaka, neke stranke su marginalizovane, a stanje stvari je uvijek ostajalo isto. Mi želimo da mijenjamo stvari u Crnoj Gori i sasvim smo sigurni da je ovo pravi put.

RSE: U međuvremenu gotovo da je izvjesno da će Bošnjačka stranka i ostale manjinske partije obezbijediti Evropskoj Crnoj Gori većinu u parlamentu i u vlasti. Oni su bili njihovi koalicioni partneri i u prethodnom sazivu i u prethodnom mandatu. Da li ovu najavu ponovnog saziva i ponovne koalicije vi doživljavate kao plod političke principijelnosti manjina, ili prosto kao političku trgovinu?

Pajović: Ja bi ipak sačekao konačni ishod - jer koliko je meni poznato ti razgovori još uvijek nisu dovedeni do samoga kraja da bi Pozitivna Crna Gora dala neki svoj konačan sud. U svakom slučaju ponoviću – ponuda ka manjinskim strankama je takođe ponuda za otvaranje jedne nove stranice istorije u politici Crne Gore, jedna velika mogućnost da krenemo ispočetka, ali početka koji je na potpuno zdravim osnovama. Mi ćemo sačekati konačan ishod tih razgovora da bismo dali svoj konačan sud, odnosno da bismo dali ocjenu šta je za nas značio, ili nije značio, eventualni nastavak koalicione saradnje manjinskih stranaka sa prethodnom vladajućom garniturom.
XS
SM
MD
LG