Dostupni linkovi

Policajci svjedoci šverca zabrinuti za bezbjednost


Nebojša Medojević i Enver Dacić na konferenciji za novinare, 8. mart 2011.
Nebojša Medojević i Enver Dacić na konferenciji za novinare, 8. mart 2011.
Koliki je obim šverca akciznih roba na graničnom području između Crne Gore i Kosova i da li postoje dokazi da se godinama uz asistenciju policije sa crnogorske strane odvijalo krijumčarenje cigareta, narkotika, goriva, šećera i drugih roba, pitanje je koje će biti pokrenuto u crnogorskoj skupštini, na osnovu iskaza koji su dali bivši granični policajci kojima je prestao radni odnos u policiji Crne Gore.

Bezbjednost nekoliko bivših policajaca koji su prethodnih mjeseci govorili u medijima o švercu akciznih roba iz Crne Gore prema Kosovu kod graničnog prelaza Kula je ugrožena.

Policijski i državni organi sprovode opstrukciju nad istragom u vezi šverca na koje su ukazali bivši policajci, saopštio je na pres konferenciji predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević koji će inicirati raspravu o ovom slučaju na odboru za bezbjednost i pokrenuti proceduru za smjenu direktora uprave policije.
Medojević: Ovo što se dešava otpuštenim policajcima u Rožaju jeste najdirektniji napad na državu Crnu Goru od strane organizovanog kriminala i korumpiranih struktura u vrhu policije.

"Ovo što se dešava otpuštenim policajcima u Rožaju jeste najdirektniji napad na državu Crnu Goru od strane organizovanog kriminala i korumpiranih struktura u vrhu policije. Policajci koji su zbog svog poštenog obavljanja službene dužnosti ostali bez posla i izloženi prijetnjama i korumpiranih policijskih funkcionera i i pripadnika organizovanog kriminala.Smatram da je posljednji trenutak da država Crna Gora zaštiti ove ljude. Njihova bezbjednost i njihovih porodica je ugrožena. Oni su svjedoci organizovanog kriminala, oni su dali sve informacije svakom nadležnom državnom organu koji je iskazao interes za ovo grubo kršenje zakona na sjeveru Crne Gore. Međutim, u najvećem broju slučajeva nadležni državni organi nijesu reagovali na pravi način," ocjenjuje Medojević.

Bivši granični policajci Enver Dacić, Nedžad Kuč i Hamdo Murić su prije dva mjeseca saopštili medijima da je njihovo otpuštanje iz policije posljedica nacionalne i vjerske diskriminacije. Uz to Enver Dacić je naveo da je otkrio nelegalne aktivnosti u graničnom pojasu između Crne Gore i Kosova i izradu lažnih marki cigareta u fabrici duvana u Mojkovcu. On je tada saopštio da postoji ruta za šverc cigareta, kafe, šećera i ljekova između Crne Gore i Kosova.

Nakon ovoga reagovala je Uprava policije Crne Gore koja je odbacila tvrdnje da u policiji postoji bilo kakva vjerska i nacionalna diskriminacija, a potvrđeno je da je u Upravi policije jednom broju službenika prestao radni odnos, kao posljedica racionalizacije u skladu sa zakonom.

Riješili da daju dokaze


Nakon ove prepiske otvorene su dvije afere u crnoj Gori, oko moguće proizvodnje lažnih marki cigareta u Mojkovcu i šverca goriva kojim je budžet države oštećen za oko 20 miliona eura. Enver Dacić je ponovio svoje tvrdnje da je otpušten jer nije želio da se bavi švercom.
Granični prelaz sa Kosovom sa Kulom, gde je došlo do navodnog šverca

"Ja sam javno istupio u medije i rekao da u Mojkovcu postoji fabrika koja se bavi
ilegalnom proizvodnjom cigareta. Poslije te izjave dobio sam prijetnju od dvije nepoznate osobe. Do dan danas, policija kao ni tužilaštvo nijesu ozbiljno shvatili te prijetnje meni i mojoj porodici. Ako je postojala osnovana sumnja da se u Mojkovcu ilegalno proizvode cigarete zašto Uprava policije nije obezbijedila lice mjesta. Mogu da kažem da nijesam bio podoban jer nijesam htio da se bavim tim nedozvoljenim radnjama, odnosno švercom. Ja i moje bivše kolege posjedujemo jake dokaze i o švercu cigareta i o fiktivnom izvozu goriva prema Kosovu", rekao je Dacić.

Međutim na konferenciji za novinare otvoreno je pitanje zašto Enver Dacić nije svoje tvrdnje u medijima ponovio pred državnim tužiocem kod kojeg je bio na razgovoru.

Dacić je rekao da je pritisnut prijetnjama i da mu nije garantovana bezbjednost.

"Mi smo tražili da neko nama garantuje bezbjednost jer je nama bezbjednost ugrožena. Prije nekoliko dana je jednom bivšem kolegi prijećeno da će da bude likvidiran", kazao je on, a na novinarsko pitanje da li mu je sada ugrožena bezbjednost, kada govori o tome javno, odgovorio je:

"Mi smo riješili da idemo do kraja, da pričamo o tome i da damo sve dokaze uskoro koje posjedujemo".

Da li će slučaj šverca biti rasvijetljen, za sada je nepoznato jer je Dacić kao insajder saopštio da neće davati podatke o krijumčarenju dok ne bude vraćen na posao u policiju. Na pitanje zašto šverc nije prijavio dok je bio zaposlen u policiji, Dacić je rekao da je pisao službene zabilješke.

Nebojša Medojević je dao podršku otpuštenim policajcima i najavio otkrivanje policajaca koji su učestvovali u prekograničnom švercu.

"Da vidimo ko švercuje? Koji policijski funkcioneri uzimaju pare od ovoga šverca? Ko štiti te policijske funkcionere?", rekao je Medojević.
XS
SM
MD
LG