Dostupni linkovi

Otpuštena radnica Jure dobija novi ugovor


Radnička pravda ostavljena je po strani, jer kod ugovora na određeno vreme zaposleni nemaju adekvatne mehanizme zaštite
Radnička pravda ostavljena je po strani, jer kod ugovora na određeno vreme zaposleni nemaju adekvatne mehanizme zaštite

Samohranoj majci Violeti Petrovıć, koja je u fabrici Jura ostala bez posla jer je bila na bolovanju zbog karcınoma, poslodavac će ponuditi novi ugovor. Posle više afera u vezi sa tretmanom radnika u pogonima ove južnokorejske kompanije u Srbiji, do ovakvog epiloga došlo je tek posle velikog pritiska javnosti.

„Jura je rešila da iz moralnih i humanih razloga pruži pomoć u okviru svojih mogućnosti i ponudi joj ugovor. Kompanıja nıje bila svesna okolnostı i specifičnostı sıtuacıje u kojoj se Violeta Petrović nalazı“, rekao je gradonačelnık Niša Darko Bulatovıć na vanrednoj konferenciji za štampu prenoseći navode iz pisma menadžmenta te firme, navodeći da je Grad učinio sve da pomogne.

Violeta Petrović zahvalila se svima koji su se založili za njen slučaj i napomenula da bi volela da se promeni zakon jer veruje da ima još puno radnika u sličnim problemima.

Prethodno je Zoran Mihajlović, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije, organizacije koja je Violeti Petrović ponudila besplatnu pravnu pomoć, izjavio za RSE da će taj sindikat, koji okuplja 550.000 članova, protestovati ukoliko ne bude vraćena na posao.

“Šokirani smo neljudskim ponašanjem prema radnci oboleloj od raka. Najozbiljnije razmišljamo da odemo ispred Jure i da blokiramo ulaz u fabriku. Ukoliko uskoro ne bude nekog rešenja, moraćemo i to da uradimo”, rekao je Mihajlović.

Pre nego što je, posle velike buke u javnosti zbog njenog slučaja, vraćena na posao, uz životnu dramu kroz koju prolazi, hemoterapiju zbog lečenja od karcinoma, radnica korejske fabrike Jura u Nišu Violeta Petrović imala je i dodatni problem jer je dok je bila na bolovanju poslodavac odlučio da joj ne produži ugovor o radu na određeno vreme.

“Divno.... upravo me zvali iz Yure i rekli da sam dobila otkaz! Nema veze što sam na bolovanju, nema veze što imam karcinom... kažu da idem da mi vrate radnu knjižicu... super... gde je sad premijer... ne tako davno reče baš u Juri u LE... radnici imaju pravo da se leče, da budu bolesni, ne mogu da dobiju otkaz ako se razbole...” napisala je u svom Fejsbuk statusu.

Na sve ovo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja samo je konstatovalo da je Violeti Petrović istekao ugovor. Saopštilo je da je Jura sa otpuštenom radnicom imala zaključen ugovor o radu na određeno vreme, do 30. novembra 2016. godine.

I to je pokazalo, kaže Vesna Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava, kako država štiti svoje građane:

„To je potpuno strašan odnos. Vlada mnogo više vodi računa o stranim investitorima nego o radnicima u Srbiji. Premijer uglavnom govori o tome da moramo da otvorimo nova radna mesta. A na tim radnim mestima u stranim fabrikama ljudi primaju po 150 evra. Sa tim novcem se ne može preživeti.“

Po novim zakonima, koji su urađeni po ugledu na neke zemlje Evropske unije, sve je čisto. Ali radnička pravda ostavljena je po strani, jer kod ugovora na određeno vreme zaposleni nemaju adekvatne mehanizme zaštite.

“Poslodavac nema obavezu da sa njima produži ugovor čak ni ako su se povredili na radu ili razboleli od teške bolesti. Izuzetak su samo žene koje ostanu u drugom stanju. Njih zakon štiti. Dok god su na bolovanju i koriste odsustvo radi negovanja deteta, poslodavac je dužan da im produži ugovor o radu. Svi ostali, i oni koji pretrpe povredu na radu ili zbog bolesti nisu u mogućnosti da rade, njih zakon ne štiti i radni odnos prestaje”, kaže advokat Aleksandar Kuljak, stručnjaka za radno pravo.

Na odnos stranih kompanija prema domaćim radnicima sindikati već godinama upozoravaju vlast, često govoreći da rade u robovlasničkim uslovima, posebno i zbog toga što u velikom broju inostranih fabrika nije dozvoljeno sindikalno organizovanje. Pozivi inspekciji rada da ne žmuri pred tim stvarima sve su češći.

Na odnos stranih kompanija prema domaćim radnicima sindikati već godinama upozoravaju vlast
Na odnos stranih kompanija prema domaćim radnicima sindikati već godinama upozoravaju vlast

Zahvaljujući društvenim mrežama i reakciji novinara slučaj teško bolesne radnice iz Niša za jedan dan dospeo je do svih medija, ali mnogi vapaji zaposlenih čija ljudska prava su ugrožena ostaju bez odjeka.

Sindikat Sloga pozvao je premijera Aleksandra Vučića da se oglasi, citirajući njegovu izjavu prilkom nedavne posete Juri da je "ponosan kako fabrika izgleda" i da je to "najbolja fabrika".

“Tražimo da on, kao neko ko je od njih napravio da su neko ko ne sme da se pipne, sada reaguje i ostvari sve što je obećao tada. Da radnici Jure imaju pravo na lečenje, na porodiljsko, na godišnje odmore i sva ostala zakonom zagarantovana prava. Tražimo da se uključi i reši problem sa svojim prijateljima koje je toliko nahvalio, a koji su sada uradili jednu neljudsku stvar, da ženu bolesnu od karcinoma otpuste sa posla”, rekao je Željko Veselinović, predsednik Sindikata Sloga.

Kako su pokazali prethodni slučajevi, Jura je vrlo zatvorena za javnost, pa je skoro nemoguće dobiti izjavu nadležnih iz rukovodstva te kompanije u kojoj bi objasnili kako postupaju prema radnicima. Reakcije ili odgovori iz ove firme, nakon izbijanja afera i pisanja štampe, uglavnom stižu u formi saopštenja. U poslednjem slučaju zvanično objašnjenje je, kao i ranije, prvo dalo Ministarstvo rada.

Zoran Mihajlović, iz Saveza samostalnog sindikata, kaže da od tog ministarstva drugo nije ni očekivao:

“To ministarstvo izgleda nastupa kao portparol stranih firmi. Onda nije ni čudo što nekada dobiju po nekoliko automobila iz Jure, ili nešto kao poklon, za svoje potrebe.”

I po izbijanju poslednjeg slučaja, novinari nisu uspeli da dobiju komentar menadžmenta Jure. Svima koji su bili zainteresovani, radnici obezbeđenja ove kompanije poručili su da moraju da se obrate pisanim putem. Ali ne elektronskom poštom, već da na adresu fabrike poštom pošalju pismo.

Posle svega, epilog ovog neobičnog načina komunikacije sa medijima je da je gradonačelnik Niša - dobio pismo od Jure. I saopštio javnosti šta Jura ima da kaže.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG