Dostupni linkovi

Ostavke, hapšenja i borba za vlast u Turskoj


Sud u Istanbulu
Sud u Istanbulu
Turski ministri za životnu sredinu i urbanizam, unutrašnjih poslova i ekonomije Erdogan Barjaktar, Muamer Guler i Zafer Čaglajan podneli su ostavke nakon što su sinovi dvojice od njih optuženi u okviru istrage o korupciji, koja je uzdrmala vladu.

Premijer Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će "polomiti ruke" rivalima koji koriste ovu istragu da bi narušili njegovu vlast, uoči lokalnih izbora, zakazanih za mart.

Turski komentatori smatraju da su istraga o korupciji i hapšenja rezultat borbe za vlast Erdoganove vlade i islamskog pokreta koji predvodi islamista iz SAD Fethulah Gilen, za koga se široko veruje da ima uticaja na tursku policiju i pravosuđe.

Ne očekuje se da će se Erdogan povući, ali analitičari procenjuju da će ova afera narušiti ugled i umanjiti uticaj, jednog od najmoćnijih turskih političara još od vremena osnivača moderne Turske Kemala Ataturka.

"Odlazim sa mesta ministra ekonomije, kako bi mogla da bude rasvetljena ova sramna operacija, na čijoj je meti naša vlada", naveo je Čaglajan u kratkom saopštenju.

“Podneo sam ostavku na funkciji ministra ekonomije kako bih pomogao da istina izađe na videlo i sprečio razne smicalice koje su imale uticaja na mog sina i bliske saradnike. Očigledno je da je operacija izvršena 17. decembra prljava smicalica protiv naše stranke i naše vlade”, istakao je Čaglajan.

Istovremeno, ministar unutrašnjih poslova Guler je pre neki dan opovrgao da je činio bilo šta nezakonito, "ništa čega bi mogao da se seti". Turske vlasti privele su, u okviru istrage koja je počela pre deset dana, na desetine ljudi koji se smatraju bliskima vladi Tajipa Erdogana i smenile oko 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, među kojima i načelnika policije u Istanbulu.

Do suđenja je oslobođeno 33 ljudi, dok su zvanično uhapšene i optužene 24 osobe, među kojima su sinovi dvojice ministara i generalni direktor državne Halkbanke, čiji se direktor Sulejman Aslan takođe našao iza rešetaka.

Turska štampa piše da je policija zaplenila 4,5 miliona dolara, skrivenih u kutijama za cipele u njegovoj kući. SAD su optuživale ovu, jednu od najvećih turskih banaka, da je omogućavala trgovinu iranskim gasom u zamenu za zlato iz Turske. Među uhapšenima je i jedan iransko-azerbejdžanski biznismen, koji je optužen za nezakonite finansijske transakcije.

Halkbanka tvrdi da je pomenuti posao bio legalan, pre nego što ga je obustavila u junu zbog sankcija EU i SAD Teheranu. Turska vlada je saopštila da je Halkbanka zbog ovog skandala izgubila milijardu dolara od svoje tržišne vrednosti.

Sinovi ministara koji su dali ostavke odbacili su optužbe da su umešani u podmićivanje u vezi sa građevinskim projektima i izdavanjem građevinskih dozvola.

Premijer Erdogan zapretio je da će "polomiti ruke" rivalima koji koriste ovu istragu da bi narušili njegovu vlast.

On je ocenio da je reč o stranoj zaveri sa ciljem da se podrije razvoj Turske i nanese šteta vladi, uoči lokalnih izbora, zakazanih za mart.

U svom prvom komentaru o korupcionaškom skandalu turski predsednik Abdulah Gul rekao je juče da bilo kakva korupcija u Turskoj neće biti zataškavana, a sud će o njoj doneti nezavisnu presudu. Turska je tokom tri Erdoganova mandata počela ekonomski da cveta iako je on bio optuživan za autoritativno upravljanje. Ova afera je izazvala nezadvoljstvo Turaka Erdoganom, koje ima svoje korene u protestima sredinom 2013. godine.

Zbog slučaja korupcije, Evropska unija je upozorila Ankaru da je potrebno razdvojiti veru od politike.

Šest meseci posle antivladinih protesta u centru Istambula, Erdogan se bori protiv saveznika koji su mu pomogli da bude na vlasti u poslednjih 11 godina.

Borba za premoć, tokom koje su Erdoganovi saradnici privedeni i optuženi za korupciju, podelila je policiju i sudstvo i dovela do ostavki ministara ekonomije i unutrašnjih poslova.

Ishod ove borbe odrediće sudbinu i nasleđe 59-godišnjeg premijera, koji kaže da se bori protiv pokušaja državnog udara, prenela je agencija Blumberg (Bloomberg).

"Niko ne treba da očekuje da će se Erdogan povući, ali ovo će mu narušiti ugled i umanjiti uticaj. On je i dalje najpopularniji lider u zemlji", izjavio je Nihat Ali Ozdžan, analitičar Fondacije za ekonomska i politička istraživanja u Ankari.

Tokom istrage izrečene su optužbe o podmićivanju, krijumčarenju zlata i pranju novca, a Erdogan tvrdi da one potiču od "države unutar države".

Fethulah Gulen i Redžep Tajip Erdogan
Fethulah Gulen i Redžep Tajip Erdogan
Turski komentatori smatraju da su istraga o korupciji i hapšenja rezultat borbe za vlast Erdoganove vlade i islamskog pokreta koji predvodi islamista iz SAD Fetulah Gilen, za koga se široko veruje da ima uticaja na tursku policiju i pravosuđe. Članovi Erdoganove vladajuće stranke optužili su pristalice imama Fetulaha Gilena, koji živi u SAD, da stoje iza ove akcije.

Gulen i Erdogan raskinuli su partnerstvo ove godine, posle najdužeg perioda političke stabilnosti od kada je Turska usvojila višestranački sistem 1946. godine. Analitičari smatraju da vlada nastoji da smenjivanjem očisti policiju od Gulenovih pristalica.

Iako je Erdogan promovisao ekonomski razvoj zemlje čiji bi se rezultati mogli uporediti sa nasleđem koje je ostavio Mustafa Kemal Ataturk, osnivač savremene turske države, neuspesi u spoljnoj politici, poput Sirije i Egipta, kao i rastuće opozicione snage u Turskoj narušili su Erdoganov autoritet, navodi “Blumberg”.

"Istraga će trajati najmanje dve do tri godine i biće još bombastičnih događaja i štetnih optužbi. Ovo je sporogorući fitilj", izjavio je Atila Jesilada, ekonomista konsultantske kuće iz Nujorka "Global sources partners".

Turski mediji najavljuju da će Erdogan izvršiti rekonstrukciju vlade, a list "Hurijet" piše da bi moglo biti imenovano više od deset novih ministara. U međuvremenu je smenjeno nekoliko desetina policijskih oficira.

"Rekonstrukcija policije i birokratije ima za cilj preuzimanje još veće kontrole nad državom. Očekivane promene u vladi biće prilika za Erdogana da ulepša sliku o svojoj vlasti", rekao je Ozdžan.

Sami Jilmazturk, zvaničnik Unije komore turskih inženjera i arhitekata u Istambulu, koja je predvodila proteste u parku "Gezi", rekao je da se vlast meša u nezavisnost sudstva i da vlada pokušava da zataška korupciju smenama u policiji.

Od kada je policija 17. decembra počela da pretresa kuće osumnjičenih za korupciju, berza u Istambulu oslabila je za 8,2 odsto, a turska lira izgubila je 2,6 odsto vrednosti prema dolaru i evru.
XS
SM
MD
LG