Dostupni linkovi

Zašto se evropski uvoz oružja skoro udvostručio, a ruski naglo pada?


Pilot vazduhoplovnih snaga izlazi iz borbenog aviona Rafale tokom ceremonije uvođenja u vazduhoplovnu stanicu u Ambali u Indiji, 10. septembra 2020.
Pilot vazduhoplovnih snaga izlazi iz borbenog aviona Rafale tokom ceremonije uvođenja u vazduhoplovnu stanicu u Ambali u Indiji, 10. septembra 2020.

Uvoz oružja u evropske države se skoro udvostručio. Bio je 94 odsto veći kada se uporede periodi od 2014. do 2018. i 2019. do 2023. godine. Istovremeno je globalni obim međunarodnog transfera oružja blago opao za 3,3 procenta.

To su pokazali novi podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Zašto?

Nakon što joj je najmanje 30 država isporučilo oružje kao vojnu pomoć od početka ruske invazije 2022. godine, Ukrajina je postala četvrti po veličini uvoznik oružja na svetu.

Viši istraživač u SIRPI programu Sajmon Vezeman (Siemon Wezeman) rekao je kako je u protekle dve godine zabeležena velika potražnja za sistemima protivvazdušne odbrane u Evropi, koja "podstaknuta raketnom kampanjom Rusije protiv Ukrajine".

Ukrajina je postala i najveći evropski uvoznik oružja, s udelom od 23 odsto.

U Evropi su pored Ukrajine, najveći dobavljači bili Nemačka (5,6 odsto) i Francuska (4,6 odsto).

"Sa mnogo oružja visoke vrednosti po narudžbi, uključujući skoro 800 borbenih aviona i borbenih helikoptera, evropski uvoz oružja će verovatno ostati na visokom nivou", rekao je Vezeman.

Ko su najveći izvoznici oružja?

Sjedinjene Američke Države (SAD), Francuska, Rusija, Kina i Nemačka pet su najvećih izvoznika oružja.

U periodu od 2019. do 2023. države zapadne Evrope i SAD činile su 72 procenta ukupnog izvoza oružja.

Sjedinjene Američke Države najveći su izvoznik oružja na svetu, s globalnim udelom u izvozu od 42 procenata, što je znatno više od bilo kog drugog izvoznika oružja.

Zašto je SAD povećala izvoz oružja?

Sjedinjene Države su od 2019. do 2023. izvezle oružje u 107 država.

Direktor SIPRI programa za transfer oružja Metju Džordž (Mathew George) izvoz više oružja i u više zemalja objašnjava kao "važan aspekt spoljne politike" Sjedinjenih Država.

"Ovo dolazi u trenutku kada se ekonomska i geopolitička dominacija SAD dovodi u pitanje od strane novih sila", navodi Džordž.

Trećina oružja (34 posto) uvezenog u Aziju i Okeaniju je iz SAD, što je u tom regionu čini najvećim snabdevačem.

Iz SAD je više od polovine oružja, odnosno 55 procenata izvezeno u Evropu, što je porast u odnosu na 35 procenata u periodu od 2014. do 2018.

"Dok je u isto vreme Evropa odgovorna za oko trećinu svetskog izvoza oružja, uključujući velike količine koje idu van regiona, što odražava snažan vojno-industrijski kapacitet Evrope", navodi direktor SIPRI Den Smit.

"Mnogi faktori utiču na odluke evropskih država NATO-a da uvoze iz SAD, uključujući cilj održavanja transatlantskih odnosa uz više tehničkih, vojnih i pitanja vezanih za troškove. Ako se transatlantski odnosi promene u narednim godinama, politike nabavke oružja evropskih država takođe mogu biti modifikovane", rekao je Smit.

SIPRI ukazuje na podatak da je u periodu 2019–2023. šest država naručilo ili unapred odabralo rakete dometa preko 1.000 kilometara, sve iz SAD.

Gde se najviše izvozi francusko oružje?

Na drugom mestu po izvozu oružja u svetu je Francuska, koja je u odnosu na period od 2014. do 2018. godine svoj izvoz povećala za 42 odsto.

U zemlje Azije i Okeanije u periodu od 2019. do 2023. godine dospelo je 42 odsto francuskog oružja. Iz Francuske je na Bliski istok stiglo 34 procenata oružja. Država kod u koju je isporučeno najviše oružja iz Francuske je Indija sa skoro 30 odsto.

Povećanje izvoza oružja iz Francuske u velikoj meri je posledica isporuka borbenih aviona Indiji, Kataru i Egiptu, navodi SIPRI.

"Francuska koristi priliku velike globalne tražnje da podstakne svoju industriju oružja kroz izvoz", rekla je Katarina Đokić, istraživač u SIPRI-ju.

Ko najviše uvozi oružje iz Rusije?

Za razliku od SAD i Francuske, Rusija je imala pad od 53 odsto u izvozu.

Dok je 2019. godine izvozila oružje u 31 državu, taj broj je prošle godine pao na 12 država.

Države u Aziji i Okeaniji primile su 68 odsto ukupnog ruskog izvoza oružja u periodu od 2019. do 2023, pri čemu Indija čini 34 odsto, a Kina 21.

Oružje iz Rusije u Srbiju stiže pod oznakom 'tajna'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:07 0:00

Ko su najveći uvoznici oružja?

Među najvećim svetskim uvoznicima oružja su tri bliskoistočne zemlje, Saudijska Arabija, Katar i Egipat, zatim Ukrajina i Pakistan, dok je na prvom mestu Indija, podaci su koje je objavio SIPRI za period od 2019-2023.

Egipat je bio sedmi najveći uvoznik oružja u svetu u tom periodu. Uvoz je uključivao više od 20 borbenih aviona i ukupno 10 velikih ratnih brodova sa ciljem povećanja vojnog dometa.

U države Azije i Okeanije otišlo je najviše oružja, 37 odsto globalnog udela, a 30 odsto na Bliski istok.

"Glavno oružje uvezeno u poslednjih 10 godina široko je korišćeno u sukobima u regionu, uključujući Gazu, Liban i Jemen. Neke države u regionu Zaliva uvezle su velike količine oružja za upotrebu protiv Huta u Jemenu i za suprotstavljanje iranskom uticaju", rekao je Zain Hussain, istraživač u SIPRI-ju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG