Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv bivšeg sarajevskog načelnika Hadžibajrića


Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, 10. maj 2023.
Ibrahim Hadžibajrić, bivši načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, 10. maj 2023.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović , Fahrudina Novalije i firme "PLAZA GROUP" zbog, kako se navodi u saopštenju za javnost iz ove pravosudne institucije, koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Hadžibajrić je uhapšen u maju prošle godine dok je bio na funkciji načelnika Opštine Stari Grad, sa koje je kasnije i smijenjen. Od tada se nalazi u pritvoru.

Pored njega je uhapšeno još šest osoba.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je tada saopštilo da je Hadžibajrić osumnjičen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade, lažnog iskaza i zloupotrebu ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Protiv Alme Destanović, koja je bila sekretarka uprave Opštine Stari Grad, optužnica je podignuta zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

Firma "PLAZA GROUP" Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

U saopštenju za javnost se, između ostalog, ističe da se Ibrahim Hadžibajrić i Elmedin Karišik terete da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 2019. godine do 2023. godine počinila niz krivičnih djela povezanih sa zloupotrebama i nezakonitim izdavanjem nekretnina u vlasništvu Opštine Stari Grad Sarajevo.

Ovo je prva optužnica u Kantonu Sarajevo nakon uvođenja ovog krivičnog djela u krivično zakonodavstvo Kantona Sarajevo.

"U dijelu istrage koja se odnosila na najteže oblike izbornih prevara, Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je prilikom prijave svoje tadašnje političke stranke Nezavisna bosanskohercegovačka lista, upotrijebio neistinit spis sa kompletnim krivotvorenim obrascima Centralne izborne komisije BiH u kojima je zloupotrebljeno na hiljade ličnih podataka građana BiH koji su navodno potpisali obrasce podrške njegovoj političkoj stranci za učešće na Opštim izborima 2018. godine", ističe se u saopštenju.

U sklopu istrage Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je ostvarilo međunarodnu pravnu saradnju sa EUROPOL-om, Republikom Francuskom, Republikom Hrvatskom, Republikom Srbijom, Republikom Turskom i UNMIK-Kosovo.

Optužnicom je predloženo saslušanje 129 svjedoka, osam vještaka i izvođenje nekoliko hiljada materijalnih dokaza.

U ovom predmetu privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu.

Optužnicom koja je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje, predloženo je i produženje pritvora Ibrahimu Hadžibajriću, Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću.

XS
SM
MD
LG