Dostupni linkovi

OEBS traži nastavak dijaloga vlasti sa opozicijom u Srbiji


Mateo Mekači u razgovoru sa zvaničnicima Srbije, Beograd, 16. april 2024.
Mateo Mekači u razgovoru sa zvaničnicima Srbije, Beograd, 16. april 2024.

Nastavak dijaloga vlasti i opozicije i prevazilaženje političkih razlika potrebni su za unapređenje izbornog procesa u Srbiji, saopštila je 17. aprila Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Nakon dvodnevne posete Beogradu Matea Mekačija, direktora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), OEBS je naveo da ohrabruje spremnost partija za razgovor.

"Neophodan je inkluzivan i transparentan proces da bi se sprovele preporuke ODIHR i obezbedio pozitivan ishod", rekao je Mekači nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Mekači se u Beogradu sastao i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, mandatarom Milošem Vučevićem i predstavnicima opozicije.

Dodatni nivo kontrole na izborima u Beogradu

OEBS je saopštio da je važno nepristrasno međunarodno posmatranje izbora u Beogradu.

"Da bi se izgradilo poverenje birača u izborni proces i služilo kao odvraćanje od potencijalnih zloupotreba vlasti, pomažući da se javnost i opozicija uvere da je uspostavljen dodatni nivo kontrole", naveo je OEBS.

ODIHR je najavio da će posmatrati predstojeće beogradske izbore.

Posle neuspelih pokušaja da konstituiše Skupštinu Grada nakon izbora 17. decembra, jer lista SNS nije mogla da oformi većinu, vlast je nove izbore u Beogradu raspisala za 2. jun.

Posle decembarskog glasanja za državni parlament i u 65 lokalnih sredina uključujući Beograd opozicija je optužila vlast Srpske napredne stranke (SNS) da je sistemski pokrala izbore.

'Sistemska krađa izbora'

Koalicija "Srbija protiv nasilja" navela je da je vlast iz Bosne i Hercegovine i lokalnih sredina u kojima nije bilo izbora u Beograd dovezla 40.000 ljudi da bi nezakonito glasali za SNS.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS/ODIHR) ocenila je da uslovi nisu bili ravnopravni za sve, da je u medijima izrazito dominirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su vršeni pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast.

Evropski parlament zatražio je istragu i ODIHR je dao 25 preporuka za poboljšanje izbornih uslova u Srbiji, o čemu su proteklih sedmica vlast i opozicija održali seriju sastanaka.

XS
SM
MD
LG