Dostupni linkovi

OEBS povodom presude za zločine na Kosovu pozvao na efikasnije procese


Deo pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije, poznatog pod imenom "Šakali", koji su osuđeni za ratne zločine protiv albanskih civila u regionu Peći, Beograd, 11. februar 2014.
Deo pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije, poznatog pod imenom "Šakali", koji su osuđeni za ratne zločine protiv albanskih civila u regionu Peći, Beograd, 11. februar 2014.

Misija OEBS-a u Srbiji je povodom presude bivšim pripadnicima grupe "Šakali" za zločine na kosovskim Albancima pozvala institucije da gonjenje i presuđivanje u predmetima ratnih zločina sprovode što efikasnije i ekspeditivnije.

OEBS je na Instagramu 26. aprila konstatovao da je presuda izrečena skoro 14 godina nakon podizanja prve optužnice i da se na nju se još mogu uložiti žalbe.

Viši sud u Beogradu je 24. aprila saopštio da je sedam bivših vojnika JNA proglašeno krivim za ratne zločine počinjene 1999. u oblasti Peći, osuđujući ih na ukupno 56 godina zatvora.

Nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije (VJ) Toplica Miladinović osuđen je na 20 godina zatvora za ratni zločin nad kosovskim Albancima u selima u okolini Peći 1999. godine, dok su još šestorica pripadnika Vojske Jugoslavije osuđeni na višegodišnje kazne.

"Obezbeđivanje pravde za žrtve i sprečavanje toga da odgođena pravda zaista postane uskraćena pravda, od ključnog je značaja za Srbiju i region", naveo je OEBS.

Prema optužnici, nekadašnji pripadnici 177. Vojno-teritorijalnog odreda Vojske Jugoslavije, poznatog pod imenom "Šakali", učestvovali su u masakru nad kosovskim Albancima u selima Ćuška, Zahač, Pavljan i Ljubenić tokom aprila i maja 1999.

Okrivljeni su, kako se navodi, učestvovali u ubistvima i uništavali i pustošili imovinu civila.

Tužilaštvo je Miladinovića teretilo da je kao komandant teritorijalnog odreda naredio proterivanje albanskih civila i da je znao za ubistva i pljačke tokom prisilnog raseljavanja.

U optužnici se navodi se da su ubistva vršena na svirep i podmukao način, da se neretko pucalo žrtvama u leđa, nakon čega je većina tela zapaljena da bi bilo onemogućeno utvrđivanje identiteta žrtava.

Na presudu Višeg suda, koja je objavljena 24. aprila, moguća je žalba Apelacionom sudu.

Suđenje u slučaju "Ćuška" je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine.

XS
SM
MD
LG