Dostupni linkovi

Odobrena misija za "farmu vode" na Marsu


Mars
Mars

Naučnici su krajem septembra javili o konačnim dokazima postojanja tekuće vode na današnjem Marsu, a Javier Martin-Torres sa švedskog Univerziteta Lulea kaže da rezultati koje je prikupio rover NASA-e Curiosity sugerišu da se ispod površine noću stvaraju majušni bazeni tekuće vode koja isparava tokom dana.

Švedski tim je sada dizajnirao instrument s nazivom HABIT koji će izmjeriti i testirati taj proces, a Evropska svemirska agencija (ESA) je odobrila njegovo korištenje u zajedničkoj misiji s Rusijom koja bi prema planovima na "crveni planet" trebala poslati lander i rover u 2018. godini.

HABIT će koristiti soli da upije 5 mililitara vode iz atmosfere dnevno, a moći će ukupno prikupiti 25 mililitara. Iako se to ne čini značajnim, New Scientist piše da se postupak, ukoliko se pokaže uspješnim, može iskoristiti u većim razmjerima i osigurati vodu za buduće misije s ljudskom posadom.

"HABIT se lagano može prilagoditi 'farmama vode' za proizvodnju resursa na lokaciji. Mi ćemo proizvesti marsovsku tekuću vodu na Marsu, koja se može koristiti u budućim istraživanjima Marsa za astronaute i staklenike", rekao je Martin-Torres.

Tim procjenjuje da će HABIT kroz jednu marsovsku godinu reciklirati 50 litara vode.

"Ovo je ciklički i prirodni proces odvajanja koji izvlači čistu vodu za buduću primjenu. On ne zahtjeva ekstra energiju, samoodrživ je i rezultira sa suvm solima koje su spremne za sljedeći ciklus u procesu", kaže švedski naučnik.

Instrument će biti postavljen na nepomični lander i istovremeno služiti kao meteorološka stanica za mjerenje temperature i relativne vlažnosti kako bi se razvili modeli marsovske atmosfere.

Imat će i spremnik za hvatanje atmosferske prašine da bi se utvrdilo mijenja li se njena količina kroz sezone.

XS
SM
MD
LG