Dostupni linkovi

Brnabić o ukidanju zabrane izgradnje nuklearki: Prvo javna rasprava, pa odlučivanje


Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, fotografija iz arhive
Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, fotografija iz arhive

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će predlog o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, pre nego što o njemu budu odlučivali poslanici, ići na javnu raspravu i slušanja.

"Što se tiče nuklearne energije, kao i sve u parlamentarnoj demokratiji - uđe u proceduru, imamo javne rasprave, imamo javna slušanja, imamo sve relevantne aktere koji se izjasne o tome, idemo u plenum i odlučujemo", rekla je Brnabić novinarima u Skupštini Srbije 11. aprila.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Dragišić prethodno je, 10. aprila, podneo skupštini predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ), prenosi Beta.

U Srbiji je već 35 godina na snazi zabrana izgradnji nuklearki.

Vlada Srbije usvojila je 5. aprila Memorandum o razumevanju sa Francuskom Elektroprivredom (EDF) o uspostavljanju saradnje u energetskoj tranziciji.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, memorandumom se, pored ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

Da je Srbija zainteresovana za male modularne nuklearke objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. marta na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

Na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu više od 30 zemalja usvojilo je Deklaraciju o nuklearnoj energiji.

Nuklearna energija je u tom dokumentu označena kao ključna komponenta u globalnoj strategiji za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Vučić je na samitu, koji su organizovali Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Belgija predsedavajuća Savetu Evropske unije, poručio da će Srbija biti spremna da učestvuje, ali da mora da dobije neku vrstu podrške od vodećih država iz EU.

Srbija nema iskustva sa nuklearnom energijom budući da je 1989. u vreme bivše SFRJ donet zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana koji je uz neke promene ostao na snazi u Srbiji.

Ta zabrana je uvedena tri godine nakon nuklearne katastrofe u Černobilju u Ukrajini, tadašnjem Sovjetskom Savezu, kada je eksplodirao reaktor i oslobodio veliku količinu zračenja u vazduh.

XS
SM
MD
LG